Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ











Δύο πολύ αξιόλογες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παραμονές των Χριστουγέννων στους Ιερούς Ναούς  Αγίου Αντωνίου και Αγίας Τριάδας των αντίστοιχων ενοριών της πόλης του Αγίου Νικολάου. Τις εκδηλώσεις που περιελάμβαναν ομιλίες, απονομή Πτυχίων (Αγ. Αντώνιος), ύμνους και χριστουγεννιάτικα τραγούδια παρακολούθησε πολύς κόσμος που είχε κατακλύσει τους δύο ναούς.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ

Από την απονομή των Διπλωμάτων 


Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αγίου Αντωνίου),φιλοξενήθηκε η εξαιρετική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, το απόγευμα της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου 2011. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε επίκαιρη ομιλία για τη μεγάλη εορτή της γέννησης του Θεανθρώπου από τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Π. & Χ, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Τίτο Ταμπακάκη και ύμνους από την περίοδο των Χριστουγέννων. Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τον Πόντο και την Καππαδοκία. Τους ύμνους και τα κάλαντα απέδωσε η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Π. & Χ, στην οποία συμμετέχουν σπουδαστές και καθηγητές της Σχολής υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και καθηγητή κ. Αντωνίου Πλαΐτη, Διευθυντή της Σχολής, επίσης έπαιξαν οι μουσικοί: Κανονάκι ο π. Γεώργιος Τζάβλας, βιολί ο Εμμ. Μοσχάκης και η Χρυσή Ταβλά, λύρα οι Νικόλαος Σιγανός και Ιωάννης Λασιθιωτάκης, ούτι ο Στυλιανός Κασαπάκης, νέι  ο Δημήτρης Μακράκης, λαούτο ο Μανώλης Φανουράκης, κρουστά ο Ευστάθιος Κατσικούρης.



Στο τρίτο μέρος από όπου και το βίντεο που ακολουθεί, έγινε η απονομή των Διπλωμάτων και των Πτυχίων στους πρώτους αποφοίτους της Σχολής. Δίπλωμα έλαβαν οι: Κων/νος Μαστοράκης, Νικόλαος Σιγανός και Κων/νος Χειμωνάκης. Πτυχίο έλαβαν οι: Κων/νος Λαζαράκης, Κων/νος Πλαΐτης και Φρίγκα Αλεξάνδρα. Πτυχίο Ιεροψάλτου οι: Γεώργιος Βογιατσάκης, Πέτρος Μωραΐτης και Μενέλαος Πανταζής. Αποφοιτήριο έλαβε ο Γεώργιος Χουρδάκης. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Π. & Χ. είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Νεκτάριος και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.

       



Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Μια ξεχωριστή συναυλία παρακολουθήσαμε επίσης το βράδυ της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας. Η Εκκλησιαστική Χορωδία του Ναού και η Τετράφωνη Μικτή Χορωδία Αγίου Νικολάου απέδωσαν ύμνους και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, υπό τη Διεύθυνση του ακούραστου μουσικού κ. Γεωργίου Συντιχάκη. Αυτό τον καιρό η Εκκλησιαστική Χορωδία συμπληρώνει δεκαεννέα χρόνια ζωής όπως είπε συγκινημένος ο κ. Συντιχάκης, δεκαεννέα χρόνια αφιλοκερδούς προσφοράς. Ευχόμαστε να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα το τόσο σημαντικό της έργο.



 Την όμορφη εκδήλωση άνοιξε η φιλόλογος κ. Έλση Λασηθιωτάκη - Ορφανάκη με την ωραία της ομιλία, αναφέρθηκε στο μήνυμα των Χριστουγέννων, στο Φως και την Αγάπη του Χριστού. «Η Χριστογέννεση ίσως έρθει, αρκεί να την ανακαλύψουμε σε κάποια από τις πολλές τις μορφές. Γιατί ο Χριστός είναι φως. Ας δεχτούμε να μας καταυγάσει. Είναι αγάπη. Ας τον αγαπήσουμε. Είναι ελπίδα. Ας τον δεχθούμε να μας πλημμυρίσει…».
 Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιελάμβανε τους ύμνους: ΕΥΛΟΓΗΤΟς ΕΙ…,  ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ,  ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ,  ΚΟΝΤΑΚΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.  Στο δεύτερο μέρος ακούστηκαν: ΚΑΛΑΝΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΉΣΟΥ,  ΕΛΑΤΕ ΣΤΗ ΦΑΤΝΗ,  ΑΓΙΑ ΝΥΚΤΑ,  ALLELUIA (ΚΑΝΟΝΑΣ),  ΔΟΞΑ ΘΕΩ,  ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ ΤΗ ΜΑΚΡΙΝΗ, DONA NOBIS PACEM (KANONAS),  ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ. Στο πιάνο συνόδευε η καθηγήτρια μουσικής κ. Ιωάννα Παπαδάκη.



 Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης ο οποίος και μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Νεκταρίου. Τη συναυλία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σγουρός, ο πατήρ Δαμασκηνός από το Άγιον Όρος και οι Ιερείς της ενορίας της Αγίας Τριάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου