Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2011




Ο Δεκέμβρης ή Δεκέμβριος είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και είναι ένας από τους 7 μήνες που έχουν 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 9 ώρες και η νύχτα 15. Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερος ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο. Ο μήνας ξεκινά πάντα την ίδια ημέρα της εβδομάδας με το Σεπτέμβρη. Το όνομα του οφείλεται στη Λατινική λέξη decem που σημαίνει δέκα, και αυτό γιατί ήταν ο δέκατος μήνας του Ρωμαϊκού δεκάμηνου ημερολογίου, το οποίο άρχιζε από το μήνα Μάρτη. Αργότερα, όταν ο Γενάρης και ο Φλεβάρης προστέθηκαν στην αρχή του έτους, ο Δεκέμβρης μετακινήθηκε στη δωδέκατη θέση χωρίς να αλλάξει όνομα. Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει το μήνα στον Κρόνο προς τιμήν του οποίου εόρταζαν τα Σατουρνάλλια που ξεκινούσαν από τις 17 του μήνα. Μέχρι της 21 του Δεκέμβρη ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Αιγόκερου, για το υπόλοιπο του μήνα, ενώ αρχίζει σιγά-σιγά να αναρριχάται στον ουρανό, και οι ημέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Σάββα που βρίσκεται στην
ομώνυμη μονή στην έρημο της Ιουδαίας 

 Πολύ πλούσιο το εορτολόγιο του Δεκέμβρη, είναι ο μήνας με τις περισσότερες εορτές, κυρίαρχη βέβαια εορτή είναι τα Χριστούγεννα στις 25. Στις αρχές του μήνα έχουμε τα «Νικολοβάρβαρα» (Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Σάββα και Αγίου Νικολάου στις 4,5 και 6), κατά κανόνα τις ημέρες αυτές ο καιρός είναι άστατος, πέφτει χιόνι και έχουμε πολλές βροχές. Άλλες σημαντικές εορτές είναι: η Σύλληψη της Αγίας Άννης στις 9, του Αγίου Σπυρίδωνος στις 12. Στις 15 εορτάζει ο Άγιος Ελευθέριος και τέλος στις 27, η εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Στέφανο τον Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιάκονο. Οι κυριότερες γεωργικές εργασίες του μήνα είναι, το καθάρισμα των χωραφιών από τους θάμνους, το σκέπασμα των κυψελών και αρχίζει η γαλακτοπαραγωγή. Επίσης συνεχίζεται το μάζεμα των ελιών.
 Συνεχίστηκε η ανομβρία του προηγούμενου μήνα έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Με το ηλιοστάσιο στις 22 του μήνα ήρθε ουσιαστικά ο χειμώνας με κρύο, βροχή και ισχυρούς ανέμους, όμως η βροχόπτωση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, μόλις 45 χιλιοστά βροχής σημειώθηκαν έναντι 163 του περυσινού Δεκέμβρη. Από την πρώτη Σεπτέμβρη έως και τριανταμία Δεκέμβρη 2011 έπεσαν 120 χιλιοστά βροχής έναντι 327 της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η μέση θερμοκρασία του μήνα ήταν 13 βαθμοί Κελσίου, ενώ πέρυσι το θερμόμετρο  είχε ανέβει στους 15 βαθμούς Κελσίου.     

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ                                                                                                                                           



ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση 13 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 18.5 ελάχ. 7.9



ΣΧ.     ΥΓΡΑΣΙΑ:            Μέση 65%, μέγ. 90%, ελάχ. 37%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :            45 χιλιοστά


ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:        8


ΑΝΕΜΟΙ:                        Εναλλαγή βόρειων και νότιων, μέγ. ταχύτητα 49Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ :              134 ώρες


ΒΑΡ.     ΠΙΕΣΗ :              Μέση, επίπεδο θάλασσας 1019mb


Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.                      
                                                                                 
                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου