Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΦΕΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ




Τυχεροί όσοι βρεθήκαμε το βράδυ της Κυριακής 18 Σεπτέμβρη, στις 9 το βράδυ, στο κινηματοθέατρο REX της πόλης μας. Ο διεθνώς διακεκριμένος μουσικός Δημήτρης Τουφεξής συνάρπασε στην κυριολεξία με την ερμηνεία του και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Ο Δ. Τουφεξής παρουσίασε με το μοναδικό δικό του τρόπο σε πιάνο, έργα των Σοπέν και Λίστ, σε ένα πρόγραμμα που το ονόμασε « Τα Μουσικά Σαλόνια των Παρισίων». Το ρεσιτάλ του κορυφαίου πιανίστα δόθηκε για την ενίσχυση του Παγκρήτιου Συλλόγου «Ηλιαχτίδα».
Ο σύλλογος «Ηλιαχτίδα» είναι μη κερδοσκοπικός και ιδρύθηκε το 1992 στο Ηράκλειο. Σκοπός του είναι η υποστήριξη – τόσο υλική, όσο και ηθική και ψυχολογική – των παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα και των οικογενειών τους. Δυστυχώς παρά το φιλανθρωπικό σκοπό της εκδήλωσης ο κόσμος που προσήλθε ήταν απογοητευτικά λίγος. Το ρεσιτάλ παρακολούθησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.

Ο Δ. Τουφεξής στο REX του Αγίου Νικολάου


Δ. Τουφεξής βιογραφικό: «Ένας διεθνώς διακεκριμένος μουσικός με πλούσια καριέρα και πολυσήμαντη παρουσία στον ελληνικό μουσικό χώρο. Ως σολίστ, έχει κερδίσει την αναγνώριση σε όλες τις ηπείρους της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας. Ως διευθυντής ορχήστρας, έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές και σχόλια για το έργο του. Ως δάσκαλος, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μαθητές του, για την αμεσότητα με την οποία τους μεταδίδει τη δεξιοτεχνία και το πάθος για τη μουσική. Έχει τιμηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση με το Μετάλλιο του Ζήνωνα για την προσφορά του στον Πολιτισμό.
Ο Δημήτρης Τουφεξής γεννήθηκε στην Αίγυπτο όπου από την ηλικία των 3 ετών μυήθηκε στον κόσμο της μουσικής από τον πατέρα του. Το ταλέντο του στο πιάνο φάνηκε νωρίς. Σε ηλικία μόλις 10 ετών απέσπασε διπλή υποτροφία από την περίφημη Julliard School of Music της Νέας Υόρκης όπου πραγματοποίησε όλες τις μουσικές σπουδές του. Ενθουσίασε τους κριτικούς από το ντεμπούτο του κιόλας στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον. Στη σταδιοδρομία του κέρδισε πολλές διακρίσεις και βραβεία όπως το Katherine Tuck, το βραβείο των New York Times, το Α΄ βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό Πιάνου Three Rivers που επιχορηγείται από την Κρατική Ραδιοφωνία και τη Συμφωνική του Πίτσμπουρκ καθώς και το βραβείο Wurlitzer και μάλιστα για 4 συνεχόμενες φορές.
 Διέγραψε μια θριαμβευτική πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει δώσει εκατοντάδες ρεσιτάλ στις μεγαλύτερες αίθουσες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις πιο σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου: της Ν. Υόρκης, της Βοστόνης, του Πίτσμπουργκ, τής Χονολουλού, του Σιάλτ, του Σαν Φρανσίσκο, της Φλόριντα, της Πενσυλβάνια, της Δρέσδης, του Λονδίνου, της Γιουγκοσλαβίας, της Βιέννης, του Βουκουρεστίου, της Ρωσίας, της Ταιβάν, της Ταϊλάνδης, του Μεξικού, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Κύπρου, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.α. Έχει εμφανιστεί σε 50 πολιτείες των Η.Π.Α., όπου πραγματοποιεί περιοδείες σε ετήσια βάση και έχει παίξει 10 φορές στο Λευκό Οίκο παρουσία του Προέδρου των Η.Π.Α., πάνω από 40 φορές στο Lincoln Center και αρκετές στον Ο.Η.Ε.
 Το 2000 εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Wigmore Holl του Λονδίνου και αργότερα πραγματοποίησε περιοδεία στη Γερμανία με τη φιλαρμονική της Δρέσδης. Έχει παίξει στα φεστιβάλ Caramoor (Ν. Υόρκης), Bar Harbor (Μέιν), Tree Rivers (Πίτσμπουργκ) και Gina Bahauer (Χαλκιδική). Έχει επανειλημμένα εμφανιστεί ως σολίστ και με ορχήστρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει λάβει αναγνώριση σε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο, με έμφαση στα έργα των Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Rachmaninoff, Debussy και Gershwin. Ο ίδιος δεν κρύβει τη μουσική προτίμηση του στους Ρώσους συνθέτες.
 Ο Δημήτρης Τουφεξής θυμάται πάντα τις συνεργασίες του με τους κορυφαίους μαέστρους Bernstein, Previn, Johannos, Maazel, Rudel, Katims, Fiddler, Schneider και Mehta, αλλά και με τους Sunshine, Spieth, Chung, Καρυτινό, Φιδετζή, και Μιχαηλίδη. Ο ίδιος έχει διευθύνει με επιτυχία τη φιλαρμονική του Βουκουρεστίου, το Bradenbourg Ensemble, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Δωματίου του Λονδίνου, την Ορχήστρα Δωματίου L.V.C.O., την Ορχήστρα Δωματίου και τη Χορωδία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (Deree) τις οποίες ίδρυσε, και τη Feminarte.
Δίδαξε  για πολλά έτη στο Lehigh University και για 2 έτη στο Julliart School of Music. Επίσης, καλείται συχνά να διδάξει σε σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επανειλημμένα διατελέσει μέλος επιτροπών Διεθνών Διαγωνισμών Πιάνου. Είναι μόνιμος καλλιτέχνης – καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας για 20 έτη. Πολλοί μαθητές του έχουν διαπρέψει στο χώρο της μουσικής ως μαέστροι και πιανίστες.
Πρόσφατα έκανε στο Λονδίνο μια σειρά ηχογραφήσεων για το BBC και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 360 τηλεοπτικές εμφανίσεις. Έχει ηχογραφήσει 5 δίσκους με τη “Musical Heritage” στις Η.Π.Α., 3 με τη Phillips και έναν με το «Φίλιππο Νάκα» στην Ελλάδα. Το CD του “Romantic Piano Masterpieces Vol I” με έργα Mendelssohn, Chopin και Liszt ήρθε πρώτο σε πωλήσεις το 1992 και εξαντλήθηκε. Πέραν του ερμηνευτικού του έργου συνθέτει από 6 ετών.                
Το Σάββατο στις 24 Σεπτέμβρη, στις 9 το βράδυ, στον ίδιο χώρο και σε συνέχεια της παραπάνω εκδήλωσης, δόθηκε επίσης ρεσιτάλ πιάνου από τις νεαρές και ταλαντούχες δίδυμες αδελφές Στεφανία και Μαριάννα Καψετάκη, που εντυπωσίασαν με την ερμηνεία τους. Ο τίτλος της συναυλίας των «ανερχόμενων αστεριών» ήταν «Τα σύννεφα του ήχου» και περιελάμβανε έργα Σοπέν και Λίστ. Παρά τον «Ιερό» σκοπό της εκδήλωσης, και εδώ ο κόσμος ήταν πολύ λίγος. Τα «Καψετάκια» ξεκίνησαν με μια κοινή ερμηνεία, για να ακολουθήσουν σόλο ερμηνείες και να καταλήξουν ξανά και οι δύο μαζί. Ήταν μια πολύ όμορφη παρουσία.

Στεφανία


Μ.&Σ. Καψετάκη βιογραφικό: Οι δίδυμες Μαριάννα και Στεφανία Καψετάκη γεννήθηκαν το 1991 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ξεκίνησαν τα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 9 ετών με υποτροφία στο Μινωικό Ωδείο Ηρακλείου, με καθηγήτρια την Κάλλια Αναστασάκη. Ένα χρόνο αργότερα κέρδισαν το 3ο Βραβείο στην κατηγορία «τέσσερα χέρια» στον 7ο Διαγωνισμό Πιάνου KONZERTEUM στην Αθήνα, με επαινετικά σχόλια και διεθνή αναγνώριση.
Το 2004, μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, έλαβαν το 1ο Βραβείο Πιάνου στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες. Την ίδια χρονιά απέσπασαν Βραβείο με τη συμμετοχή τους στην κατηγορία «τέσσερα χέρια» στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου KONZERTEUM της Αθήνας. Τον Ιούνιο του 2006 πήραν το Πτυχίο Πιάνου με ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ, ενώ το 2008, σε ηλικία 17 ετών, απέκτησαν το Δίπλωμα Πιάνου με ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ, Διάκριση  και Πρώτο Βραβείο από το Μινωικό Ωδείο Ηρακλείου. Τον Ιούλιο του 2011 επιλέχτηκαν για το θεσμό «Νέοι Έλληνες σολίστ από τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηνών.»

Μαριάννα


Συνεχώς παρακολουθούν σεμινάρια και συμμετέχουν σε συναυλίες και φεστιβάλ μουσικής στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία, την Γερμανία με κορυφαίους σολίστ πιάνου, όπως οι Martino Tirimo, Yonty Solomon, Ratoslav Kvapil, Helen Krizos, Bernard Roberts, Murray MsLachian, Dina Parakhina, Bryce Morrison, Jonathan Middleton. Μολονότι έγιναν δεκτές να συνεχίσουν τις μουσικές σπουδές τους στο Kings College και στην Royal Academy του Λονδίνου, με υποτροφία του Ιδρύματος SCHILLIZI, έμειναν στην Ελλάδα και τελειοποιούν τη σολιστική τους δεξιοτεχνία με τον Καθηγητή, διεθνή σολίστ πιάνου και μαέστρο Δημήτρη Τουφεξή, ενώ παράλληλα σπουδάζουν στα τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αντίστοιχα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου