Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΠΑΡΡΕΝ



Η Ιστορική -Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου συνεχίζοντας τη σειρά των διαλέξεων «Οι άνθρωποι και ο τόπος»παρουσίασε την τέταρτη κατά σειρά εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στην πρωτοπόρο του γυναικείου κινήματος Κρητικοπούλα Καλλιρρόη Παρρέν. Η Καλλιρρόη Παρρέν, το γένος Σιγανού γεννήθηκε το 1869 στα Πλατάνια Αμαρίου Ρεθύμνης. Πατέρας της ήταν ο Στυλιανός Σιγανός. Το 1866, ο πατέρας της μετέφερε την οικογένεια του στον Πειραιά και ο ίδιος επέστρεψε στην Κρήτη για να πολεμήσει τους Τούρκους. Η Καλλιρρόη σπούδασε στην Αθήνα και το 1878 έλαβε τον τίτλο της δασκάλας.

Η κ. Μαρία Καρτέρη-Σιγανού και ο κ. Γιάννης Σταμέλος 

 Για την προσωπικότητα και το τεράστιο έργο της Καλλιρρόης Παρρέν, μίλησε η κ. Μαρία Καρτέρη –Σιγανού, ενώ διάβασε η κ. Άρτεμης Μπλαζογιαννάκη. Γεμάτη ήταν η αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου που φιλοξένησε την εκδήλωση. Ο Πρόεδρος της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου κ. Ιωάννης Σταμέλος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους. Τα τραγούδια που ακούστηκαν  στη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένα στην γυναίκα και συνέπραξαν οι κυρίες Πάτρα Φαρσάρη, Άννα Καρτέρη, Μιράντα Σπίθα και οι κ.κ. Μιχάλης Κλώντζας, Μανόλης Κλώντζας, Λεωνίδας Κλώντζας και Στρατής Κουρουπάκης.

Η αίθουσα του Επιμελητηρίου είναι γεμάτη.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Επιμελητήριο Λασιθίου, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το βιβλιοχαρτοπωλείο «Πολύπλευρο».    


    




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου