Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ) ΤΗΣ ΠΛΕΑΜ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ




Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε το 1911 στα Χάνια Φραγκόβρυσης (κάτω Ασέα) Αρκαδίας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Τα γυμνασιακά του χρόνια τα πέρασε στην Τρίπολη. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και γνώριζε πολύ καλά Αγγλικά και Γαλλικά. Είχε μελετήσει τον Παλαμά και το Σολωμό.Υπήρξε ποιητής, στιχουργός, αλλά και μεταφραστής θεατρικών έργων. Το 1943 εξέδωσε το μοναδικό του βιβλίο «Αμοργός», μια ποιητική σύνθεση από τις εκδόσεις (Αετός). Η μεγάλη όμως προσφορά του Ν. Γκάτσου, είναι στο τραγούδι. Συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και άλλοι, μελοποίησαν στίχους του, που ερμήνευσαν σπουδαίοι τραγουδιστές και έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Είχε τιμηθεί με βραβεία και τίτλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Ν. Γκάτσος έφυγε από κοντά μας το Μάη του 1992.



Με την ευκαιρία της συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από τη γέννηση του, πραγματοποιήθηκαν πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών είναι και η εκδήλωση της Πολιτιστικής και Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλλου (ΠΛΕΑΜ) που πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στο café «Τράπεζα» στη Νεάπολη. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της (ΠΛΕΑΜ) κ. Γιώργος Μαυροειδής ο οποίος τόνισε την παρουσία της  στα εορταστικά δρώμενα της περιοχής και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους. Η κ. Μαρία Σεργάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΛΕΑΜ παρουσίασε τις δράσεις της Εταιρείας. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη και μίλησε για το Ν. Γκάτσο. Αποσπάσματα από τα έργα του ποιητή ανέγνωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν οι: Ξανθούλα Πορφυράκη, Γιάννα Παπαδάκη, Θωμάς Οικονόμου, Νεκταρία Μεθυμάκη.
 Παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μανόλης Αικατερινάκης, Μιχάλης Μαρής, Νίκος Αφορδακός, ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Δημοσθένης Μεθυμάκης και πολύς κόσμος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου