Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΟΥΣΤΑ ΚΡΗΤΗΣ





Απόστολος, Ευαγγελιστής, Θεολόγος, Μαθητής της αγάπης, Ήγαπημένος μαθητής, Επιστήθιος, Παρθένος είναι τίτλοι που κατέχει ένας από τους σημαντικότερους φωστήρες της Εκκλησίας του Χριστού, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής. Ο Ιωάννης ήταν ένα υπέροχο παλικάρι προικισμένο με πολλές αρετές. Γεννήθηκε σε ένα φτωχοχώρι της Γαλιλαίας τη Βηθσαϊδά και ήταν γιος του ψαρά Ζεβεδαίου και της Σαλώμης που ήταν συγγενής της Παναγίας Μητέρας του Χριστού. Πολύ νωρίς έγινε μαθητής του Ιωάννου του Προδρόμου, ενώ παράλληλα βοηθούσε το γέρο πατέρα του στην ψαρική μαζί με τον αδελφό του τον Ιάκωβο. Όταν ο Ιησούς συνάντησε στη λίμνη Γεννησαρέτ τον Ιωάννη και τον αδελφό του Ιάκωβο και τους κάλεσε να τον ακολουθήσουν, αυτοί το έπραξαν χωρίς δισταγμό και από ψαράδες έγιναν μαθητές του Χριστού. Ο Ιωάννης μάλιστα ήταν ο αγαπημένος του μαθητής, αυτόν διάλεξε ο Κύριος λίγο πριν παραδώσει το Πνεύμα επάνω στο Σταυρό για προστάτη της Παναγίας μητέρας του. «…ησος ον δν τν μητέρα κα τν μαθητν παρεσττα ν γάπα, λέγει τ μητρ ατο δ υοςσου. Ετα λέγει τ μαθητ δο μήτηρ σου. Κα π κείνης τς ρας λαβεν μαθητς ατν ες τ δια…» (Ιωάν. Κεφ.ιθ΄ στ. 26 - 27).

Η θάλασσα της Τιβεριάδας.
Εδώ ο Ιωάννης και ο Ιάκωβος εγκατέλειψαν τον πατέρα τους Ζεβεδαίο
και ακολούθησαν το  Χριστό

 Μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τον Πέτρο αποτελούσαν την τριάδα των μαθητών που είχε πάρει κοντά του ο Χριστός στην ανάσταση της κόρης του Ιαείρου, στο όρος Θαβώρ, όπου «μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών», καθώς και στον κήπο της Γεθσημανή όπου προσευχήθηκε πριν από το πάθος του. Μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου ο Ιωάννης ταξίδεψε στην Ασία, όπου διέδωσε τη Χριστιανική Πίστη υπομένοντας διωγμούς, ξυλοδαρμούς και φυλακίσεις. Το 94 μ.Χ. εξορίστηκε από τον αυτοκράτορα Δομετιανό στο νησί της Πάτμου, που το κλίμα της δεν ήταν το καλύτερο για τη βεβαρημένη υγεία του Αγίου. Σε δύσκολες συνθήκες συνεχίζει και εδώ το Αποστολικό του έργο και βαπτίζει πολλούς χριστιανούς. Στην Πάτμο βρίσκεται το σπήλαιο, όπου ο Ιωάννης μέσω οραμάτων που έβλεπε, έγραψε την «Αποκάλυψη» και μάλιστα στην Ελληνική γραφή. Ο Ιωάννης είναι ο συγγραφέας του 4ου κατά σειρά Ευαγγελίου της Καινής Διαθήκης, το θεολογικότερο όλων και θεωρούμενο ως Ευαγγέλιο της αγάπης, καθώς επίσης τριών Καθολικών Επιστολών. Η αγαπημένη του φράση που έλεγε συνεχώς στους μαθητές του ήταν: « Τεκνία, αγαπάτε αλλήλους». Ο Ιωάννης έζησε περίπου 100 χρόνια και κοιμήθηκε ειρηνικά στην Έφεσο  γύρω στο 105 με 106 μ.Χ.

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο 



Η Εκκλησία μας τιμά δυο φορές το χρόνο τον Άγιο, στις 8 Μαΐου τη μνήμη του και στις 26 Σεπτεμβρίου τη Μετάσταση του, που με την παρουσία πλήθους κόσμου πανηγυρίζει ο ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο στη θέση Λάκκοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Κρούστα. Η διαδρομή Άγιος Νικόλαος - Κριτσά - Κρούστας - Πρίνα παρουσιάζει ιδιαίτερο φυσιολατρικό εδιαφέρον. Ανάμεσα στα χωριά Κρούστα και Πρίνα, και στο δρόμο που οδηγεί στο Καλό χωριό βρίσκεται ο μικρός ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. GPS (35.127308, 25.671970). Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος και σώζει στη δίρριχτη στέγη του παλαιά κεράμωση. Γύρω από το ναό υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικού οικισμού, πιθανότατα έχει οικοδομηθεί πάνω σε θέση παλαιότερου, και προέκυψε από την προέκταση μικρού ναού που σήμερα καταλαμβάνει τη θέση του ιερού. Ο δυτικός τοίχος του ναΐσκου αυτού παρέμεινε ως τέμπλο, άποψη που ενισχύεται από το πάχος του τοίχου και την ύπαρξη φωτιστικής θυρίδας στο πάνω μέρος του. Ο ναός είναι κατάγραφος και οι παραστάσεις σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση και πρόκειται για τοιχογραφίες υψηλής τέχνης. Η εικονογράφηση του ναού έγινε κατά τα έτη 1347 - 48 σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή στο δυτικό τοίχο. 




«(ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗ Η ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ) ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΙΘΗ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥ(ΦΗΜΟΥ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΔΙ ΕΞΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΚΛΟΝΤΖΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΑΣ ΑΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΑΥΤΟΥ ΑΜΗΝ ΕΤΟΥΣ (7856 από κτίσεως κόσμου) =1348 μ. χ.» (Ξανδουδίδης1903, 73).







Η Γέννηση


Η Σταύρωση
Η Έγερση του Λαζάρου 


Οι κολασμένοι

Ο Άγιος Γεώργιος 




«Το εικονογραφικό πρόγραμμα ακολουθεί σε γενικές γραμμές το καθιερωμένο σύστημα. Χαρακτηριστικοί είναι οι μεγάλοι πίνακες, με  παραστάσεις εμπλουτισμένες με ρεαλιστικές σκηνές. Στο άνω μέρος του τέμπλου έχουν μεταφερθεί θέματα τα οποία συνήθως βρίσκονται σε άνω ζώνες της καμάρας, όπως η Γέννηση, όπου η Παναγία εμφανίζεται γαλακτοτροφούσα, και οι προφήτες Δαβίδ και Σολομών. Η παρουσία του «Αναπεσόντος» στο μέτωπο του τόξου είναι σπάνια στις κρητικές εκκλησίες, τόσο από πλευράς εικονογραφίας όσο και από πλευράς θέσης. Από το Χριστολογικό κύκλο επιλέγονται παραστάσεις της Ανάληψης, της Γέννησης, της Υπαπαντής,της Έγερσης του Λαζάρου, του Λίθου, της Βαϊοφόρου και της Σταύρωσης. Από τις τιμωρίες των κολασμένων αποικονίζονται η Παρακαθαρήστρα, ο Κλέπτης, ο Παραυλακιστής, η Αποστρέφουσα, τα Νήπια και ο Παρακαμπανιστής. Στην κατώτερη ζώνη του δυτικού τοίχου υπάρχει η σπάνια παράσταση του Ακοίμητου Σκώληκος. Η ζωγραφική του ναού διακρίνεται για την υψηλή καλλιτεχνική της ποιότητα και την αρτιότητα του ζωγράφου στη σύνθεση και στην απόδοση των μορφών και το χειρισμό των χρωμάτων. Τα πρόσωπα έχουν ευρύ πλάσιμο, τα σώματα ευλύγιστη πτυχολογία. Οι σκηνές εκτυλίσσονται μέσα σε πραγματικό χρόνο.» (Γεωργία ΜοσχόβηΟ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ).


Η Δέηση






Οι προφήτες Δαβίδ και Σολομών

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ


Ο Αναπεσών


Ο Λίθος

Οι Κρουστιανοί αγαπούν και ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο Ιωάννη. Παλαιότερα οργάνωναν χοροεσπερίδες την παραμονή και ανήμερα της εορτής. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολύς ήταν ο κόσμος που προσήλθε για να ανάψει ένα κερί στη χάρη του και δεκάδες ήταν οι αρτοκλασίες που προσφέρθηκαν. Τις Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας τέλεσε ο εφημέριος της ενορίας Κρούστα π. Γεώργιος Βάρδας. Τον Εσπερινό παρακολούθησε ο επί τιμή Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού και Άρχων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Θεοχάρης Προβατάκης. Μετά το τέλος του Εσπερινού μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρούστα προσέφεραν αναψυκτικά και γλυκά στους πιστούς.                                     













ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:


1) ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΟΣ,  ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ, 1997


2) Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ, 2010

3) ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, 2004

4) ΟΔΗΓΟΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ Ι.Μ. Π.& Χ., 2008


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου