Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΑΚΡΙΔΑ



Η ακρίδα είναι είδος κίτρινου ή πράσινου χορτοφάγου εντόμου. Ανήκει στην τάξη των ορθόπτερων και στις υποτάξεις των ξιφοφόρων και των κοιλοφόρων.
 Τα ζώα αυτά έχουν παχύ και πλατύ σώμα και μεγάλο κεφάλι. Εκεί φέρουν δύο μεγάλες κεραίες, και στα πλάγια έχουν δύο μεγάλα σύνθετα μάτια. Έχουν ισχυρά σαγόνια με τα οποία μπορούν να δαγκώνουν σκληρά αντικείμενα. Έχουν μεγάλα πισινά πόδια που τους επιτρέπουν να κάνουν μεγάλα άλματα.. Το πεπτικό τους σύστημα αποτελείται από το στόμα, τον πρωκτό και το μεσαίο έντερο. Οι θηλυκές ακρίδες κατά το φθινόπωρο γεννούν γύρω στα 150 αυγά τα οποία τοποθετούν σε τρύπες που ανοίγουν στο έδαφος.



Οι ακρίδες είναι από τα πιο καταστροφικά έντομα πάνω στη γη. Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρονται ως η όγδοη πληγή του Φαραώ. Την άνοιξη οι ακρίδες που ζουν σε τροπικές περιοχές μετακινούνται προς τις εύκρατες σχηματίζοντας τεράστια σμήνη που σκεπάζουν ακόμη και τον ήλιο. Η Ελλάδα το 1927 γνώρισε μια τεράστια καταστροφή από σμήνος ακρίδων που «έπεσε» στη Φθιώτιδα.

 Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι ακρίδες τρώγονται ως πηγή πρωτεϊνών. Στο Μεξικό τρώγονται ως μεζές και στην Κίνα σερβίρονται σε σουβλάκια 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου