Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΤΟ ΦΥΤΟ ΠΡΩΙΝΗ ΔΟΞΑ



Πρωινή δόξα (Morning glory) είναι η κοινή ονομασία για πάνω από 1000 είδη ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Convlvulaceae. Είναι ένα γνωστό πολυετές, αναρριχόμενο λουλούδι, ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα με το όνομα «Χωνάκι», επειδή σχηματικά τα άνθη του παραπέμπουν σε χωνιά. Το βοτανικό του όνομα είναι Ιπόμαια η πορφυρά (Ipomoea purpurea).



 Τα ολοστρόγγυλα μαύρα σποράκια της Δόξας πρωινού φυτεύονται την άνοιξη και ανθίζουν μετά από 3 μήνες. Το ύψος του φυτού ξεπερνά τα 3 μέτρα, και αυτό το κάνει κατάλληλο για τη διακόσμηση τοίχων και φραχτών. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς, και τα λουλούδια του είναι σύμβολο της αγάπης και του έρωτα, που τα συναντούμε στις αποχρώσεις του μπλε, κόκκινου, μοβ, λευκού, κίτρινου. Τα άνθη του φυτού ανοίγουν το πρωί και «πεθαίνουν» με τη δύση του Ήλιου. Το φυτό δεν έχει ανάγκη από κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, το μόνο που χρειάζεται για να καταφέρει να μεγαλώσει σωστά, είναι αρκετό νερό στην περίοδο του καλοκαιριού.



 Το έδαφος δεν πρέπει να είναι λασπωμένο ή να είναι συνεχώς υγρό. Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία επιδρά δυσμενώς στην ανάπτυξη του.

 Ένα τέτοιο λουλούδι στον κήπο σας είναι ότι καλύτερο για να ξεκινά η μέρα σας με καλή διάθεση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου