Θέατρο

ΤΣ' ΑΓΑΠΗΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ


      Άνοιξη του 2010. Η θεατρική ομάδα του ΚΑΠΗ του Δήμου Αγίου Νικολάου στα καλύτερα της. Το διήμερο 13 και 14 Μαΐου, έδωσε δύο επιτυχημένες παραστάσεις στο κινηματοθέατρο "REX" με το έργο ΤΣ' ΑΓΑΠΗΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ της συγγραφέως ΤΟΥΤΟΥΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  . Παρακολούθησα την δεύτερη. Οι ηθοποιοί καταπληκτικοί, εντυπωσίασαν ιδιαίτερα οι πρωταγωνιστές Μανώλης Μανιουδάκης και Κατίνα Αγγελοπούλου άγγιξαν το επαγγελματικό επίπεδο. Μπράβο σε όλους.
      Τους ρόλους του έργου ερμήνευσαν οι: (Γιάννης) Μανώλης Μανιουδάκης (Ελένη) Κατίνα Αγγελοπούλου (Σμαράγδα) Μαρία Μαρινάκη (Μανολιό) Μιχάλης Σταυρακάκης (Μιχελής) Βασίλης Σηφαντωνάκης (Κωνσταντής) Παντελής Τζερεμές (Νικολής) Γιώργης Μπρόκος (Φροσύνη) Μαρία Βλαχάκη (Θοδωρής) Κωστής Γεροντής (Μηλιά) Αθηνά Μαρνέλου (Ζαμπιώ) Λίτσα Τζερεμέ (Αρετή) Ειρήνη Μπρόκου (Νονά) Πόπη Βάρδα (Γειτόνισσα) Ελλη Σηφάκη.
       Υποβολείς: Κατερίνα Τουτουδάκη-Μιχάλης Τουτουδάκης.
       Ηχος-Φώτα: Γεώργιος Τουτουδάκης.
       Συντονισμός: ΑΓΑΠΗ ΣΚΥΒΑΛΟΥ κοινωνική λειτουργός ΚΑΠΗ
       Σκηνοθεσία & σκηνικά: ΚΟΥΓΙΕΝΤΗ ΜΑΡΙΓΙΑΝΝΑ θεατρολόγος.  

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


Με λίγες σκόρπιες αναμνήσεις από διηγήσεις προσφιλούς μου προσώπου που είναι θαμμένες βαθιά στη μνήμη μου, προσπάθησα να πλάσω ξανά έναν κόσμο χαμένο, μια ζωή ξεχασμένη. Οι ήρωες που ζωντανεύω αποτυπώνουν με ευαισθησία μια κοινωνική πραγματικότητα της εποχής του 1912 στην Ανατολική Κρήτη. Χαρακτήρες σαν κι αυτούς μπορεί να συναντήσουμε και σήμερα, γιατί παρά την καλπάζουσα εξέλιξη,αρκετές ανθρώπινες συμπεριφορές παραμένουν ίδιες κ΄ απαράλλακτες.
        Ο αφέντης πατέρας (Γιάννης) αποφασίζει ξαφνικά και χωρίς να υπολογίσει κανένα για την άμεση αποκατάσταση της κόρης του (Σμαράγδας) με πλουσιόπαιδο της δικής του επιλογής. Η νεαρή Σμαράγδα όμως αντιδρά σθεναρά, συγκρούεται με τον αυταρχικό πατέρα και παίρνει τις δικές της τολμηρές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις. Η μητέρα της (Ελένη) μένει άναυδη απο τα απρόσμενα γεγονότα. Όμως δείχνει κατανόηση, της συμπαραστέκεται στη δύσκολη αυτή στιγμή και τη βοηθάει κρυφά να πραγματοποιήσει τα όνειρα της. Το σχέδιο όμως αποκαλύπτεται εκ των υστέρων και τότε....... Θεώρησα χρέος να γράψω στην Κρητική διάλεκτο και μάλιστα στη Μεραμπελλιώτικη ντοπιολαλιά γιατί δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια ξεθωριάζει, ξεχνιέται και αργοσβήνει.  


       Την παράσταση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.
       Παραστάσεις επίσης δόθηκαν τον Οκτώβριο στον Αγιο Νικόλαο και χωριά της περιοχής, στα πλαίσια των εκδηλώσεων "ΛΑΤΩ 2010" του ΠΟΔΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ