Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΕΛΟΥ



«Λασίθι οι άνθρωποι και ο τόπος» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιάννη Σταμέλου, του οποίου η παρουσίαση έγινε το βράδυ της Δευτέρας 22 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου. Το πολύ ενδιαφέρον αυτό βιβλίο παρουσιάζει βιογραφικά πορτραίτα μικρά ή μεγαλύτερα, συνεντεύξεις ανθρώπων του Νομού που ξεχώρισαν, μπήκαν μπροστά και έγραψαν την ιστορία τούτου του τόπου. Το βιβλίο προσφέρει πλήρη τεκμηρίωση και διατρέχει όλο τον ιστορικό ορίζοντα από τα μινωικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας.


 Στο βιβλίο αναφέρθηκαν οι: Μαρία- Καρτέρη Σιγανού, ο γνωστός φιλόλογος Γιάννης Χρονάκης, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Κριτσάς Μαρία Χατζηπαναγιώτη και ο Βασίλης Ορφανάκης. Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Σταμέλος, μεταξύ άλλων είπε. «Έκανα μερικά ταξίδια στο χρόνο συναντώντας τα πιο σημαντικά πρόσωπα, τα οποία με κάποιο τρόπο μίλησαν ή έπραξαν σχετικά με τη γεωγραφική περιοχή του Νομού Λασιθίου. Συγκέντρωσα σχόλια, παρατηρήσεις, εντυπώσεις, συνεντεύξεις και περιγραφές, οι οποίες, ελπίζω ότι θα ρίξουν λίγο φως σε γνωστές και άγνωστες προσωπικότητες της σκέψης, της πολιτικής, των αγώνων για ελευθερία, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Νομού Λασιθίου.

  
 Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Γωγώ Ζερβού. Ο τροβαδούρος της μουσικής του τόπου μας Γιάννης Βάρδας (Λυραριγιάννης) από τον Κρούστα ξεχώρισε με την παρουσία του και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. «Δεν είμαι άνθρωπος των γραμμάτων και άμα δε μιλώ με μαντινιάδες τα χάνω» και πρόσθεσε. «Πως χαίρομαι σα βρίσκομαι μ΄ ανθρώπους μορφωμένους, κι ας έχω εγώ τσι χρόνους μου στη βοσκική χαημένους».



Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Άννα Καρτέρη. Δύο όμορφα τραγούδια απέδωσε η «Αυτοσχέδιος Χορωδία», και έπαιξαν οι μουσικοί Βασίλης Τράνακας και Μανόλης Κλώντζας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου