Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΤΡΙΒΑΞΩΝΑ



Το τοπωνύμιο Τριβαξώνας που ακούγεται και σήμερα στα δυτικά του κάμπου της Φουρνής εμφανίζεται σε αρκετά έγγραφα της Βενετοκρατίας. Για παράδειγμα σε συμβόλαιο του1639 γίνεται λόγος για κτήματα στα μετόχια Χώρες και Τριβαξώνα. Τα μετόχια αυτά μάλιστα διέσχιζε πιθανότατα η κεντρική οδός που οδηγούσε από τη Νεάπολη στη Σπίναλογκα.


 Η λεκάνη βορειοανατολικά της αρχαίας Δρήρου, ανατολικά του Αγίου Γεωργίου και δυτικά από το Καστέλι της Φουρνής, καλείται σήμερα Τριβαξώνας. Σε συμβόλαιο τον Ιούλιο του 1636, που ακυρώνει την παραχώρηση προς το Αρέτι ενός μέρους από το μετόχι Δρουβαξόνα, ο τόπος προσδιορίζεται ως παρτινέντζια του χωριού Πλατυπόδι.


Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και με δεύτερο συμβόλαιο του 1637, το Αρέτι αγοράζει από το φεουδάρχη Τριβηζά που βρίσκεται «εν ταις κόραις ντεστρέτο φουρνής, εις τον Τριβαξώνα» κτήματα σε αυτήν την περιοχή.
 Το μετόχι Τριβαξώνας της Βενετοκρατίας πιθανότατα ταυτίζεται με την περιοχή, που και σήμερα ονομάζεται έτσι και στην οποία φαίνεται πως με τα χρόνια απέκτησε μεγάλη περιουσία η μονή Αρετίου.



 Σημ. Η περιγραφή είναι από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ
& ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου