Τρίτη 2 Απριλίου 2013

«ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ»




Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης 12 Μαρτίου στο Επιμελητήριο Λασιθίου μία ακόμα ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Ο γιατρός και λόγιος Γιώργος Μαρκάκης παρουσίασε τις απόψεις του σχετικά με το θέμα «Προς ένα νέο ανθρωπισμό της επιστήμης».
Τον ομιλητή παρουσίασε ο Πρόεδρος της Εταιρίας κ. Γιάννης Σταμέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του πνευματικού ανθρώπου σήμερα, και είπε ότι μόνο η γνώση μπορεί να καταπολεμήσει την άγνοια, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία.



Ο Γιώργος Μαρκάκης έθιξε θέματα που έχουν σχέση με το ρόλο της επιστήμης και το χρέος της έναντι του ανθρώπου. Ειδική αναφορά έκανε στο φαινόμενο placebo (πλασέμπο) κατά το οποίο ένας ασθενείς παρουσιάζει βελτίωση ενώ λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο, δηλαδή μία ουσία χωρίς πραγματική δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Πρόκειται για φαινόμενο αυθυποβολής κατά το οποίο ο ασθενής πιστεύοντας ότι λαμβάνει ένα φάρμακο που θα τον βοηθήσει εξ αιτίας αυτής της πεποίθησης και μόνο παρουσιάζει βελτίωση.
 Ο Γιώργος Μαρκάκης γεννήθηκε στη Σητεία και είναι Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κρήτης, και ιδρυτής του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής και Λαϊκού Πολιτισμού Κρήτης «Λυχνοστάτης» στη Χερσόνησο.



Στο τέλος της ομιλίας η «Αυτοσχέδιος Χορωδία» απέδωσε τρία τραγούδια μαζί με τους μουσικούς Πάτρα Φαρσάρη, Γιάννα Παπαδάκη. Βασίλη Τράνακα και Μανώλη Κλώντζα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου