Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ




Το 2013 είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και όλο το νησί θα εορτάσει αυτή την επέτειο με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου συμμετέχοντας στις εορταστικές αυτές εκδηλώσεις παρουσίασε μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη σε ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο, το μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, ποιητή και διανοούμενο Νίκο Καζαντζάκη.
 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου στο κινηματοθέατρο REX  και την οργάνωσε ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στη διάρκεια του έτους.

Η κ. Μαριάνθη Μενεγάκη 

Στη συνέχεια η κ. Μαριάνθη Μενεγάκη, διάβασε ενημερωτική ομιλία για τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, την οποία έγραψε το μέλος της Εταιρείας κ. Γιάννης Ευαγγελινάκης. Έδρα της (ΔΕΦΝΚ) είναι η Γενεύη και συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από την ίδρυση της, αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη από 119 χώρες.

Στιγμιότυπο από το θεατρικό δρώμενο

Ακολούθησε η κ. Μαρία Κωστάκη με την ομιλία της «Η Κρήτη στα μυθιστορήματα». Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Καπετάν Μιχάλης. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την προβολή βίντεο που παρουσίαζε το μουσικό έργο του αξέχαστου Μανώλη Κουναλάκη, αφιερωμένο στο Νίκο Καζαντζάκη τον οποίο υπεραγαπούσε. «Ο ποιητής και το ποίημα της Οδύσσειας», αποδόθηκε θεατρικά σε επιλογή κειμένων της Έφης Μπουκουβάλα-Κλώντζα και απέδωσαν η Μαριάνθη Μενεγάκη, η Λίζα Χρυσικοπούλου, ο Μανώλης Σγουρός, ο Γιώργος Ταβλάς και ο Ανδρέας Χατζημαρκάκης.

Οι μουσικοί με το Μιχάλη
Κλώντζα στο μικρόφωνο

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με τραγούδια από το έργο του Μανώλη Κουναλάκη «Η Κρήτη του Νίκου Καζαντζάκη». Έπαιξαν οι μουσικοί: Κωστής Τυμπακιανάκης, Γιώργος Λεγάκης, Νίκος Λουκουμάκης και Μανώλης Κλώντζας. Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Μιχάλης Κλώντζας, ο Χαρίλαος Παπαδάκης και η Χαρά Τυμπακιανάκη.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
στη Μυρτιά Ηρακλείου
Στα πλαίσια του αφιερώματος στο Νίκο Καζαντζάκη, έγινε το επόμενο βράδυ στο Δημοτικό Σχολείο Κριτσάς προβολή της γνωστής ταινίας από το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» παραγωγής 1957 σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν, και την αλησμόνητη Μελίνα Μερκούρη σε πρωταγωνιστικό ρόλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου