Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΔΜΗΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ



Με την παρουσία πλήθους πιστών από τον Άγιο Νικόλαο και την ευρύτερη περιοχή, έγιναν το Σάββατο το απόγευμα 20 Απριλίου τα Θυρανοίξια του νέου μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου στην περιοχή «Αμμούδι» του Αγίου Νικολάου.



 Η τελετή ξεκίνησε από τον ισόγειο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου προσήλθαν οι Ιερείς και οι Αρχιερείς. Σχηματίστηκε πομπή με προεξάρχοντες τους Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και με τη συνοδεία Ιερέων και τα εξαπτέρυγα, συνόδευσαν την εικόνα του Αγίου Αντωνίου από τον ισόγειο Ναό στην είσοδο του νέου Ναού του Αγίου Αντωνίου. Στην είσοδο του Ναού τελέστηκε η Ακολουθία των Θυρανοιξίων και με το «άρρατε πύλας οι άρχοντες ημών», άνοιξαν οι θύρες και εισήλθαν οι Ιερείς και ο κόσμος στο Ναό, όπου τελέστηκε αρχικά ο Αγιασμός των Θυρανοιξίων και στη συνέχεια ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησαν οι ομιλίες.



Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος στην ομιλία του είπε ότι για την αποπεράτωση του περικαλλούς Ναού με την προσεγμένη κατασκευή, τον τεράστιο τρούλο και τους μεγάλους εσωτερικούς χώρους δαπανήθηκε πολλή αγάπη, και ότι η απόδοση του Ναού στη λατρεία του λαού αποτελεί πασχαλινό δώρο στους χριστιανούς της περιοχής.



Ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ατσαλάκης ευχαρίστησε όλους όσους προσέφεραν ως δωρητές με διάφορους τρόπους στην ανέγερση του Ναού, αλλά και όλους τούς φορείς και πολίτες που βοήθησαν στη διαδικασία της ανέγερσης.



Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης στην ομιλία του τόνισε ότι η αποπεράτωση ενός τέτοιου μεγάλου έργου αποτελεί από μόνο του ένα κατόρθωμα, ένα θαύμα.



Στη λαμπρή τελετή παρευρέθηκε ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καστρινάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, οι πρώην Δήμαρχοι και οι λοιπές  Αρχές του τόπου.



Το επόμενο πρωί , Κυριακής Ε΄ των νηστειών και της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου. Ο Σεβ. κ. Ευγένιος στο τέλος της ομιλίας του είπε: «Από σήμερα που ο Σεβ. Μητροπολίτης  Πέτρας και Χερρονήσου ήρε «τον λίθον εκ της θύρας» και τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία, τούτος ο Ναός έγινε ένας άλλος Ναός της Αναστάσεως και τούτη η Αγία Τράπεζα ένας ακόμη Πανάγιος Τάφος που θα διακηρύττει ότι «Χριστός ανέστη και Άδης εσκυλεύθη».



Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο παρέστη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου