Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ





Στις 17 Μαΐου σε μία ειδική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στην Οργανωτική Επιτροπή «Λονδίνο 2012». Την Ιερή Φλόγα παρέλαβε από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, η Πριγκίπισσα Άννα κόρη της Βασίλισσας Ελισάβετ. Από τις 18 Μαΐου που η φλόγα έφθασε στη ναυτική βάση Κούλντροουζ της Κορνουάλης, έχει ξεκινήσει  το ταξίδι της εντός της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο θα κρατήσει 70 ημέρες και θα τη μεταφέρουν 8000 λαμπαδηδρόμοι.

Ζευγάρι νέων με παραδοσιακή κρητική ενδυμασία
στέκεται εκατέρωθεν του βωμού 

Το ταξίδι του συμβόλου των Ολυμπιακών Αγώνων στον ελλαδικό χώρο ξεκίνησε στις 10 Μαΐου μετά την αφή του στην Αρχαία Ολυμπία με πρώτο σταθμό την Κρήτη. Στον Άγιο Νικόλαο, την πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, η φλόγα έφθασε στις 4 το απόγευμα της 11ης Μαΐου, συνοδευομένη από εκπροσώπους της ΕΟΕ. Η πορεία της φλόγας στην πόλη μας ξεκίνησε από το κέντρο διασχίζοντας την οδό Ρούσου Κουνδούρου με λαμπαδηδρόμο το Θάνο Κορομπύλια. Στη γέφυρα της λίμνης τη φλόγα παρέλαβε ο επόμενος λαμπαδηδρόμος Γιάννης Κοκολάκης ο οποίος τη μετέφερε στο χώρο της υποδοχής. Κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων ντυμένες ως αρχαίες ιέρειες, κρατώντας κλαδιά ελιάς, συνόδευσαν τη φλόγα μέχρι το βωμό τον οποίο άναψε ο λαμπαδηδρόμος.

Ο μαθητής Γιώργος Κλώντζας τραγουδάει
"Ερωτόκριτο"

Παρά τη ζεστή ημέρα, πλήθος κόσμου παρακολούθησε τα τεκταινόμενα στη λίμνη. Έγινε έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και της αγγλικής και της ελληνικής και ανάκρουση των αντίστοιχων ύμνων. Αναγνώστηκε η επίσημη προσευχή της Αγγλικανικής Εκκλησίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο του Β. Κορνάρου τραγούδησε ο μαθητής του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Γιώργος Κλώντζας με τη συνοδεία λύρας και λαούτου. Μαθητές της Ακαδημίας Χορού Γιαννίκου – Ταμιωλάκη χόρεψαν κρητικούς χορούς, ενώ μαθήτριες της Σχολής Μπαλέτου της Σοφίας Μαυροφόρου χόρεψαν σύγχρονες χορογραφίες. Τέλος κρητικές μαντινιάδες τραγούδησε ο Γιάννης Λασθιωτάκης.

Χορευτές σε κρητικό χορό

 Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ κ. Μανόλης Κατσιαδάκης. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου στην αρχή της ομιλίας του είπε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά υποδεχόμαστε στον Άγιο Νικόλαο το ύψιστο σύμβολο του Ολυμπισμού, την Ολυμπιακή Φλόγα. Τη φλόγα που θα φωτίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και θα εμπνέει ως σύμβολο τη νεολαία και όλο τον κόσμο. Η Ολυμπιακή Φλόγα προβάλει και αναδεικνύει την κλίμακα των ηθικών και πνευματικών αξιών που διαμόρφωσαν οι Αρχαίοι Έλληνες και αποτέλεσαν τη βάση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού…».

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης
απευθύνει χαιρετισμό

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι λαμπαδηδρόμοι Αθανασία Παπουτσάκη, Φώτης Φωτάκης και Μιχάλης Λεμονής παρέλαβαν τη φλόγα και δια της οδού Κ. Παλαιολόγου την μετέφεραν στην έξοδο της πόλης από όπου και συνέχισε το ταξίδι στην υπόλοιπη Ελλάδα  με τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, στην πρωτεύουσα του οποίου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012.   

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟ !         

Ο Γ. Γ. της ΕΟΕ κ. Μ. Κατσιαδάκης και οι τοπικές Αρχές
παρακολουθούν τα δρώμενα στη λίμνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου