Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΔΩΝ




Η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, και η Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου, οργάνωσαν από κοινού μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Σφακιανάκηδων από το Βραχάσι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Ο κ. Ιωάννης Χρηστάκης

Ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος, κ. Ιωάννης Χρηστάκης μίλησε για τους Σφακιανάκηδες από το Βραχάσι, και αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση των μελών της οικογένειας, την πολεμική και πολιτική δραστηριότητά τους για την απελευθέρωση του κρητικού λαού από τη σκλαβιά. Ξεχωριστές οι προσωπικότητες των Κων/νου Σφακιανάκη, που υπήρξε Αρχηγός των έξ ανατολών  επαρχιών της Κρήτης, Ιωάννη Σφακιανάκη, Προέδρου Επαναστατικής Συνέλευσης Κρητών, αργότερα Προέδρου Εκτελεστικού της συνέλευσης Κρητών, και Προέδρου της Α΄ Βουλής της Κρητικής Πολιτείας, και Μιχάλη Σφακιανάκη πρώτου Δημάρχου του Αγίου Νικολάου, που ενδιαφέρθηκε για την ύδρευση της πόλης, την εγκατάσταση τηλεγραφείου και άλλων υπηρεσιών, αλλά και για τη διάνοιξη της οδού Αγίου Νικολάου – Νεάπολης.

Ο κ. Γιώργος Χατζηδάκης

 Για την προσωπικότητα του κ. Χρηστάκη μίλησε ο κ. Ιωάννης Σταμέλος , και το βιογραφικό του παρουσίασε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, και πρώην Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Γιώργος Χατζηδάκης. Παρευρέθηκαν, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Κων/νος Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου κ. Μιχάλης Πετσαλάκης, το μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΝ κ. Μαρία Σεργάκη και πολύς κόσμος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου