Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ





Με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Αυγούστου η πολύ ξεχωριστή εκδήλωση του ΠΑΟΔΑΝ, «Διαβάζοντας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στο φως του φεγγαριού με συνοδεία μουσικής», στην Ιερά Μονή Κουφής Πέτρας στη γειτονική Νεάπολη. Ήταν ένα μνημόσυνο στον «Κοσμοκαλόγερο» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε το 1851 στη Σκιάθο και απεβίωσε το 1911. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους πεζογράφους της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε στην Αθήνα. Τύπος συντηρητικός, ασκητικός , με ιδιαίτερη θρησκευτική ευλάβεια, ύμνησε την Ελληνική παράδοση. Έγραψε 180 μικρά ή μεγάλα διηγήματα από τα οποία τα σπουδαιότερα είναι: «Σκιαθίτικα», «Η φόνισσα», «Οι Έμποροι των Εθνών», «Η γυφτοπούλα».



Στο γυναικείο μοναστήρι άρχισε να καταφθάνει ο κόσμος από νωρίς το απόγευμα για να παρακολουθήσει τις Ιερές Ακολουθίες  του Εσπερινού και της Παράκλησης στην Υπεραγία Θεοτόκο, των οποίων χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ.κ. Άνθιμος. Στις 9 το βράδυ άρχισε η εκδήλωση με την Μουσική εισαγωγή από την Ελευθερία Ταβλά. Στη συνέχεια διαβάστηκαν αποσπάσματα από διηγήματα του μεγάλου πεζογράφου, που εναλλάσσονταν με τραγούδι από τη φωνή της Ξανθούλας Πορφυράκη.



Η βραδιά ήταν δροσερή λόγω καιρικών συνθηκών, μαγευτική, με λυρισμό, και ένα φεγγάρι που έπαιζε κρυφτό.
Στην οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης συμμετείχαν οι: Μαρία Κωστάκη, Μαρία Πιτίδου, Κατερίνα Γιωτοπούλου, Κατερίνα Παχυγιαννάκη, Εφη Μπουκουβάλα.
Διάβασαν: Μανώλης Φούσκης, Εφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα, Γιάννης Χρονάκης, Μαρία Πιτίδου-Θραψανιώτη, Γιώργος Ταβλάς, Γιώργος Ηλιάδης, Μαριάνθη Μενεγάκη, Κατερίνα Γιωτοπούλου, Εμμανουέλα Φούσκη.
 Πολλά συγχαρητήρια σε όλους.         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου