Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

«Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ Ε. Θ. Ο. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ






Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζονται στο κινηματοθέατρο REX της πόλης μας οι παραστάσεις του θεατρικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη η «αυλή των θαυμάτων», που ανεβάζει η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Αγίου Νικολάου. Η ΕΘΟΑΝ ιδρύθηκε το 1981 και, όπως μας ενημερώνει το σχετικό έντυπο της, φέτος εορτάζει τα 30 της χρόνια. Τριάντα χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας και προσφοράς στην πόλη του Αγίου Νικολάου και της ευρύτερης περιοχής. Το Μάρτη που μας πέρασε έφυγε στα 89 του χρόνια ο «πατριάρχης» του Ελληνικού θεάτρου Ιάκωβος Καμπανέλλης και η ομάδα τιμώντας τον αποφάσισε να παρουσιάσει φέτος την «αυλή των θαυμάτων», ένα από τα πιο γνωστά έργα του. Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά από την ομάδα το 1982.
 Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στην Νάξο το Δεκέμβρη του 1922. Το 1935 ήρθε και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην Αθήνα. Σπούδασε σχέδιο στη Σιβιτανίδειο τεχνική σχολή. Το 1943 συνελήφθη και κρατήθηκε στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν και το 1945 απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις. Διετέλεσε Διευθυντής  ραδιοφωνίας της ΕΡΤ. Για την προσφορά του στο θέατρο ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ σε Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα με πρώτο «Το χορό πάνω στα στάχια». Από τα πιο γνωστά έργα του είναι: «Παραμύθι χωρίς όνομα», « Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Το μεγάλο μας τσίρκο» κ.α. Επίσης έγραψε σενάρια για τον κινηματογράφο, όπως τη «Στέλλα» σε σκηνοθεσία  Μ. Κακογιάννη και το «Δράκο» σε σκηνοθεσία Ν. Κούνδουρου.


Στιγμιότυπο απο την παράσταση


«Η αυλή των θαυμάτων» είναι Αθηναϊκή ηθογραφία και παίζεται σε τέσσερα μέρη. Ο χωροχρόνος της εξέλιξης του έργου είναι η δεκαετία του ΄50. Ήρωες μας είναι οι ένοικοι ενός ακινήτου, λίγο πριν κατεδαφιστεί, που μοιράζονται την ίδια αυλή και τον πόνο της ανεργίας, της φτώχειας, και της εξαθλίωσης, διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά όλοι καθημερινοί και λαϊκοί. Ο Ιορδάνης, η Αννέτα, ο Μπάμπης, ο Στέλιος, η Όλγα και ο Στράτος φέρνουν στην επιφάνεια τα οικογενειακά ή προσωπικά αδιέξοδα τους. Ο καθένας τους προσπαθεί να πραγματώσει το δικό του όνειρο και να φτάσει στο μικρό ή μεγάλο θαύμα, που θα αλλάξει μια για πάντα τη ζωή του. Μέσα σ αυτή την αυλή των θαυμάτων.
 Η σκηνοθεσία και η μουσική επένδυση είναι του Γιάννη Ξανθογεώργη, το σκηνικό και τα κουστούμια του Μανώλη Σγουρού, και ερμηνεύουν με τη σειρά που εμφανίζονται: Βίκυ Μαυροειδή (Βούλα), Κωστής Κεφαλούκος (Γιάννης), Ιωάννα Τριανταφύλλίδου (Μαρία), Παύλος Παπαδόπουλος (Ιορδάνης), Αμάντα Αγραπιδάκη (Αννετώ), Θάλεια Μαρνέλλου (Αστά), Μαρία Σπαθαράκη (Ντόρα), Μανώλης Σγουρός (Μπάμπης), Δημήτρης Χατζηφωτεινός (Στράτος), Ελένη Προκοπάκη (Όλγα), Μανώλης Απιδιανάκης (Στέλιος), Κλέαρχος Κορκιδάκης (Χαρτοπαίκτης), Ελίνα Μασσάρου (Ρόζα), Μάνος Πεπόνης (Ιωακείμ), Λάμπης Αποστολάκης (Σπυράκος), Μαρία Αποστολάκη (Τριανταφυλλίτσα), Ανδρέας Χατζημαρκάκης (Α΄ Μηχανικός), Θοδωρής Μπεκατόρος (Γ΄ Μηχανικός), Μαριάννα Καμπανού (Ευταλία), Κωστής Κοκκίνης (Β΄ Μηχανικός), Ιουλιανός Διαλυνάς (Αχθοφόρος), Βρεττός Μυλωνάς (Ταχυδρόμος), Μανώλης Αποστολάκης (Αστυφύλακας).
 Θαυμάσιο το σκηνικό, εντυπωσιακή η ερμηνεία των πρωταγωνιστών. Συγχαρητήρια σε όλους.     

           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου