Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

«Η ΔΡΗΡΟΣ ΣΤΟ ΦΩΣ» Η Αρχαιολογική Έρευνα το 2011




Για Τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες στην αρχαία πόλη Δρήρο, που βρίσκεται πολύ λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά  της Νεάπολης Λασιθίου. Η αρχαιολογική αυτή έρευνα που διενεργούν από κοινού η ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή εντάσσεται στο πενταετές πρόγραμμα συνεργασίας που ξεκίνησε ο πρώην Δήμος Νεάπολης και συνεχίζεται με το νέο Καλλικρατικό Δήμο Αγίου Νικολάου.
Ο διαπρεπής Γάλλος αρχαιολόγος καθηγητής της Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Ελληνικής Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κ. Alexander Farmoux με τους συνεργάτες του και η αρχαιολόγος της ΚΔ΄ ΕΠΚΑ κ. Βασιλική Ζωγραφάκη, πλαισιούμενοι από αξιόλογους Έλληνες και Γάλλους αρχαιολόγους ανασκάπτουν και ερευνούν τον αρχαιολογικό χώρο της Δρήρου.
 Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ) και η ΚΔ΄ ΕΠΚΑ οργάνωσαν στα πλαίσια  των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μιραμπέλλο 2011» την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Ελληνο-γαλλικής αρχαιολογικής έρευνας κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού στον αρχαιολογικό χώρο της Δρήρου.


Η αρχαιολόγος κ. Β. Ζωγραφάκη και ο καθηγητής Α. Farmoux


Η εξαιρετική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κινηματογραφική αίθουσα «Δρήρος» της Νεάπολης την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 8:00 το βράδυ. Παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Νίκος Καστρινάκης. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και πάρα πολύς κόσμος. Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του ανακοίνωσε την παρουσίαση σε έκθεση των αξιόλογων αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του επάνω Μεραμπέλλου, του χρόνου το καλοκαίρι με τη συνεργασία της ΚΔ΄ΕΠΚΑ.
 Πολύ κατατοπιστικές οι ομιλίες των επικεφαλής των ομάδων της έρευνας. Αναφέρθηκαν στο ιστορικό των ανασκαφών από το 1917 μέχρι σήμερα. Επίσης μίλησαν για τους συνεργάτες τους, επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων και τις σύγχρονες μεθόδους αποτύπωσης  που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα τους. Εντυπωσιακά και αξιόλογα για την ιστορία και την αρχαιολογία τα ευρήματα που μας περιέγραψαν και είδαμε σε φωτογραφίες. Ένα πολύ σπάνιο καπάκι αγγείου της  Ελληνιστικής εποχής αποτελεί το πιο σημαντικό εύρημα της Δρήρου.   Στο τέλος η κ. Ζωγραφάκη και ο κ.Farmoux απάντησαν σε ερωτήσεις του ακροατηρίου.       

Κατάμεστη η κινηματογραφική αίθουσα "Δρήρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου