Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΗ ΤΟΥ 2011





Ο Ιούλης είναι ο έβδομος μήνας του Γρηγοριανού και Ιουλιανού ημερολογίου, και ο ενδέκατος του Εκκλησιαστικού έτους. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 14 ώρες και η νύκτα 10. Το όνομα του οφείλεται στον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος οργάνωσε την απέραντη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Στην πατρίδα μας η κυριότερη γεωργική εργασία το μήνα αυτό είναι το αλώνισμα, γι΄ αυτό και πήρε το όνομα Αλωνάρης. Ακολουθεί το λίχνισμα με το οποίο συνδέεται ο προφήτης Ηλίας που εορτάζεται στις 20, και σύμφωνα με την παράδοση κυριαρχεί επί των ανέμων, γι΄ αυτό ο μήνας λέγεται και Αηλιάτης. Τις πρώτες ημέρες του μήνα έχουμε το αφήλιο της Γης. Αφήλιο είναι το πιο απόμακρο σημείο της τροχιάς ενός πλανήτη, ενός αστεροειδούς ή ενός κομήτη από τον Ήλιο.
 Ο Ιούλης είναι ο κατ΄ εξοχήν μήνας των «θεραπευτών» Αγίων, ξεκινώντας την πρωτομηνιά με τους Ανάργυρους γιατρούς Κοσμά και Δαμιανό. Ακολουθεί η εορτή της ιάτριας  Αγίας Κυριακής στις 7, και της θαυματουργής Αγίας Μαρίνας, που δυναμώνει τα καχεκτικά παιδιά στις 17. Στις 26 του μήνα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής που θεραπεύει τα μάτια. «Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», γνωστή η παροιμία που αναφέρεται στον Άγιο λόγω του λειτουργήματος του ως ιατρού. Η γιορτή του είναι στις 27 του μήνα.
Τυπικός ο φετινός Ιούλης χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα.             


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση  28  βαθμοί Κελσίου, μέγ. 37,4  ελάχ. 21,6


ΣΧ.     ΥΓΡΑΣΙΑ:             Μέση  42%, μέγ. 66%  ελάχ. 18%  


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :               ____________



ΑΝΕΜΟΙ :                         Εναλλαγή  βόρειων και νότιων, μέγ. ταχ. 50 km/h  



ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:                  430  Ώρες


ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                      Μέση, επίπεδο θάλασσας 1008 mb             


Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.                                                                       



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου