Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΣΚΟΙΝΑΚΑ




Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 οι εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Αστεροσκοπείου Σκοίνακα.
 Το Αστεροσκοπείο Σκοίνακα  ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Ινστιτούτο Max-Planck (Εξωγήινης Φυσικής), σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Ανωγείων στη κορυφή Σκοίνακας του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 1750μ.
 Την άνοιξη του 1986 τοποθετήθηκε το πρώτο τηλεσκόπιο ευρέος φάσματος τύπου Schmidt-Cassegrain με διάμετρο κατόπτρου 0,3μ. και εγκαινιάστηκε το πρώτο πετρόκτιστο Αστεροσκοπείο. Το τηλεσκόπιο με διάμετρο κατόπτρου 1,3μ. τύπου Ritchey-Chretien, τέθηκε σε λειτουργία το 1994, αποτελεί το κύριο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου, εξοπλισμένο με ευαίσθητες κάμερες CCD, φασματογράφους και κάμερα κοντινού υπερύθρου και είναι το μεγαλύτερο στον Ελλαδικό χώρο. Το 2006 το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tubingen, εγκατέστησαν στο Σκοίνακα ένα τρίτο τηλεσκόπιο με διάμετρο κατόπτρου 0,6μ., το οποίο λειτουργεί με τηλεχειρισμό μέσω διαδικτύου και διαθέτει μεγάλο οπτικό πεδίο.
 Η κορυφή Σκοίνακας προσφέρεται για εξαιρετικές αστρονομικές παρατηρήσεις. Η προσφορά του Αστεροσκοπείου στην έρευνα της Αστροφυσικής είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουν προκύψει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως είπε στην κεντρική του ομιλία ο καθηγητής κ. Γιάννης Παπαμαστοράκης.
 Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 12 το μεσημέρι με την άφιξη των επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεωργίου Γραμματικάκη και του συμπολίτη μας και υποδιευθυντή του Αστεροσκοπείου καθηγητή Σήφη Παπαδάκη, καθώς και   αρκετών φίλων της Αστρονομίας. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους: Δήμαρχο Ανωγείων κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κ. Μαρία Λιονή, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη,  τον καθηγητή Gerhard Haerendel του Ινστιτούτου Max-Planck και τον εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου. Ακολούθησε κέρασμα και ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο.
Στις 4:30 μ.μ. στον Εκθεσιακό χώρο της Αγροτικής Τράπεζας στα Ανώγεια έγινε η κεντρική ομιλία του καθηγητή και Διευθυντή του Αστεροσκοπείου κ. Γιάννη Παπαμαστοράκη με θέμα «25 χρόνια Αστεροσκοπείο Σκοίνακα». Τέλος ακολούθησαν τα εγκαίνια έκθεσης αστρονομικής φωτογραφίας με θέμα «Αστεροσκοπείο Σκοίνακα: με θέα το Σύμπαν». Η σημαντική αυτή φωτογραφική έκθεση πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε αίθουσα της πόλης μας, ώστε ο κόσμος της περιοχής μας να μπορέσει να γνωρίσει καλύτερα το Σύμπαν. 
Το δώρο του Δήμου Ανωγείων
στο καθηγητή Γιάννη Παπαμαστοράκη
                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου