Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ 2011




Με κρύο, βροχή και ένα σεισμό μας έκανε «ποδαρικό» ο φετινός Απρίλης. Ο μήνας είναι ο τέταρτος του πολιτικού έτους και ο όγδοος του εκκλησιαστικού. Έχει 30 ημέρες· η ημέρα διαρκεί 13 ώρες και η νύκτα 11.
 Απρίλιος ή Απρίλης «Αprilis» προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο κατ΄ εξοχήν μήνας της Άνοιξης και της Λαμπρής, γι΄ αυτό λέγεται και Λαμπριάτης. Οι Αιγύπτιοι τον ονομάζουν Φαρμουθή. Ο Απρίλης μαζί με το Μάη είναι οι μήνες των λουλουδιών και του έρωτα και αποτελούν το δίδυμο του Απριλομάη. «Απρίλη με τα λούλουδα και Μάη με τα ρόδα», «Έστησ’ ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη». Ο μήνας αποκαλείται και «Γρίλλης» (γκρινιάρης), γιατί την περίοδο αυτή τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης σοδειάς και υπήρχαν οικογενειακές γκρίνιες. Παιδί στον Κρούστα άκουγα να λένε: «Απρίλης-Γρίλλης κοντά το θέρος». Ο Απρίλης είναι και Αϊγιωργίτης λόγω της εορτής του Τροπαιοφόρου, Μεγαλομάρτυρα και θαυματουργού Αγίου. Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει δύο φορές τη μεγάλη Όσια Μαρία την Αιγύπτια, την αγαπημένη μου Αγία.
 Η «Πρωταπριλιά» με τα αθώα ψέματα της είναι ένα Ευρωπαϊκό έθιμο που έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες. Επειδή τον Απρίλη ο καιρός ήταν καλοσυνάτος, την πρώτη του πήγαιναν για ψάρεμα, γύριζαν όμως συνήθως με άδεια χέρια, αναγκάζονταν να λένε ψέματα και έτσι επικράτησε το έθιμο.
Ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα δεν είχαμε το φετινό Απρίλη, πρέπει όμως να σημειώσουμε τον ισχυρό σεισμό των έξι και κάτι Ρίχτερ που έγινε στις 16:29 της πρώτης του μήνα και είχε διάρκεια 20 δευτερολέπτων. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν ανατολικά της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου σε μεγάλο βάθος. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή της Σητείας, όπου παρουσιάστηκαν μικρορωγμές σε κατοικίες. Στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης αρκετά από τα αγγεία έπεσαν μέσα στις προθήκες και αποκολλήθηκαν. Άμεσα μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο συντήρησης της ΚΔ΄ Ε.Π.Κ.Α. στον Άγιο Νικόλαο και ήδη το μεγαλύτερο μέρος τους έχει αποκατασταθεί.
 «Δροσερός» ήταν ο μήνας σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου έτους αφού η μέση θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη κατά δύο βαθμούς Κελσίου, μα και ευεργετικός για τις καλλιέργειες αφού η βροχή που έπεσε πέρασε τα πενήντα χιλιοστά, ύψος ασυνήθιστο για Απρίλη, πέρυσι είχαν σημειωθεί μόλις τέσσερα χιλιοστά. Από πρώτη Σεπτέμβρη έως και τριάντα Απρίλη έχουν καταγραφεί 678 χιλιοστά βροχής, τιμή η υψηλότερη της τελευταίας τριακονταετίας.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ :             Μέση 16 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 23,8 ελάχ. 9.7     


ΣΧ.       ΥΓΡΑΣΙΑ :             Μέση 65%  μέγιστη 95% ελάχιστη 30%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ    :            53mm


ΒΑΡ    ΠΙΕΣΗ  :        Μέση, επίπεδο θάλασσας 1011,5 mb



ANEMOI           :        Επικρατέστεροι οι βόρειοι  μέγ. ταχύτητα 54Km/h


ΗΜ.  ΒΡΟΧΗΣ  :        Έξι (6)


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ  :         230 ώρες



Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από τον Meteoart










Εικόνες από την Απριλιάτικη  φύση του  Μεραμπέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου