Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ 2011




Ο Μάΐος η Μάης είναι ο πέμπτος μήνας του πολιτικού έτους και ο ένατος του εκκλησιαστικού και έχει 31 ημέρες. Η ημέρα διαρκεί 14 ώρες και η νύκτα 10. Είναι ο μήνας των λουλουδιών και των στεφανιών, του έρωτα και της νεότητας, των εργατικών αγώνων, ο ομορφότερος μήνας του χρόνου. Το όνομα του οφείλεται στη Ρωμαϊκή θεότητα Μάγια, που προέρχεται από την Ελληνική λέξη Μαία (τροφό).
 Στις 21 του μήνα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων ενδόξων, μεγάλων, θεοστέπτων και ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.
 Υπάρχουν αρκετές δοξασίες και έθιμα για το μήνα, όπως το παραδοσιακό πρωτομαγιάτικο στεφάνι, που στολίζει την πόρτα ή το μπαλκόνι του σπιτιού, μέχρι να καεί στις φωτιές του Αϊ Γιάννη.
Η 1η  Μάη έχει χαρακτηρισθεί παγκόσμια ημέρα απεργίας. Είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα του 1886 στο Σικάγο, αλλά και στην Ελλάδα με την απεργία των καπνεργατών του 1936 στην Θεσσαλονίκη.
 Τυπικός ο φετινός Μάης, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα πέρα από τη  μέση θερμοκρασία που ήταν χαμηλότερη κατά 3 βαθμούς Κελσίου έναντι του περυσινού. Η βροχόπτωση ήταν 27 χιλιοστά και από 1η Σεπτέμβρη 2010 έως και 31η  Μάη 2011 έχουν σημειωθεί συνολικά 705 χιλιοστά βροχής.                     

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση  19 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 27,5 ελχ. 12,5



ΣΧ.       ΥΓΡΑΣΙΑ:           Μέση 60%, μέγ. 91% ελχ. 29%



ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ  :            27 mm



ΑΝΕΜΟΙ   :                        Εναλλαγή βόρειων και νότιων  μέγ ταχ. 52 km/h


ΗΜ. ΒΡΟΧΗΣ:              Τέσσερις (4)


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:              268 Ωρες



ΒΑΡ.      ΠΙΕΣΗ:             Μέση, επίπεδο θάλασσας 1013 mb

Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από τον Meteoart



Τριαντάφυλλα του Μάη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου