Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΑΛΟΗ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΦΥΤΟ



Ο Χριστόφορος Κολόμβος, είχε γράψει κάποτε: «Τέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη. Το πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο του χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει. Είμαστε τυχεροί που και τα τέσσερα καλλιεργούνται στον τόπο μας.
 Στην αρχαιότητα την αποκαλούσαν «Βότανο της Αθανασίας», πρόκειται για την Αλόη ή Αλοή ή Αλόχη, στα λατινικά aloe και στα γαλλικά aloes. Όλα τα είδη της αλόης, που είναι περί τα 300 τα συναντούμε σε θερμές χώρες. Στην Ελλάδα έχει εγκλιματισθεί και καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό (aloe vera). Εξωτερικά το φυτό μοιάζει με κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών (liliacacae). Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες το έχουν κατατάξει σε ειδική κατηγορία, την οικογένεια Aloaceae. Τα άνθη της Aloe Vera έχουν χρώμα από ανοικτό πράσινο έως κόκκινο, ενώ μπορούν να πάρουν και αποχρώσεις που κυμαίνονται από κίτρινο έως και πορτοκαλί. Το χρώμα των φύλων της ποικίλει από ανοικτό έως βαθύ πράσινο, έχουν σαρκώδη υφή και το σχήμα τους είναι πλατύ και λογχοειδές, περιέχουν πικρό χυμό, που αποτελεί τη φαρμακευτική αλόη. Ο χυμός αυτός τύπου τζελ με τα θεραπευτικά συστατικά που περιέχει κάνουν το φυτό περιζήτητο.



Ο χυμός από την Αλόη Βέρα είναι ιδανικός για αποτοξίνωση αφού περιέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η αλόη βέρα βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, και βελτιώνει σημαντικά την υγεία των ούλων. Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα φύλλα της αλόης ενισχύεται η δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι επίσης καλό φάρμακο για τα εγκαύματα. Η πιο γνωστή χρήση της αλόης βέρα, είναι η εφαρμογή και η θετική της επίδραση σε παθήσεις της επιδερμίδας.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται οργανωμένες καλλιέργειες του φυτού στη Κρήτη, όπως στον Τσούτσουρα Ηρακλείου και στα κοντινά Μάλια. Σύμφωνα με το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο της Αλόης (IASE), το καλύτερο έδαφος για την καλλιέργεια του φυτού είναι το ξηρό και πετρώδες έδαφος με χαμηλό PH. Η ιδανική θερμοκρασία για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη του φυτού κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου