Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 2013



Κορυφώθηκαν με το Τριήμερο Λόγου και Τέχνης οι πολιτιστικές  εκδηλώσεις για φέτος, τις οποίες διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, που συγχρηματοδοτεί την όλη εκδήλωση.
Το Τριήμερο Λόγου και Τέχνης είναι ενταγμένο στο επίσημο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για τον εορτασμό της 100ετηρίδας από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Οι ομιλητές της πρώτης βραδιάς

Σε θέματα ιστορίας ήταν αφιερωμένη η πρώτη μέρα του Τριημέρου που ξεκίνησε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου. Μίλησαν οι: Άννα Μάμου καθηγήτρια του 2ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου με θέμα «Η πορεία προς την Ένωση και ο Νομός Λασιθίου». Ακολούθησε  ο διδάκτορας ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μάνος Περάκης με θέμα ομιλίας «Οικονομία της Κρήτης από την Αυτονομία μέχρι τη δεκαετία του 1970». Τρίτος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Κοκκινάκης Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα « Ο Βενιζέλος και η παραδοχή του χρυσού μόνου ως νομισματικής βάσεως»: Διεθνής έλεγχος και νομισματικές ρυθμίσεις  στην Κρητική Πολιτεία».

Οι ομιλητές της δεύτερης βραδιάς

Η δεύτερη μέρα, ήταν αφιερωμένη σε Κρήτες λογοτέχνες. Μίλησαν οι συγγραφείς Μάρω Δούκα και Ρέα Γαλανάκη και ο ποιητής Μανόλης Πρατικάκης. Το ίδιο βράδυ η καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Tours της Γαλλίας κ. Lucila ArnouxFarmoux αναφέρθηκε «στο ταξίδι του Ματαρόα -Έλλη Αλεξίου (1894-1988)».

Ο Γιάννης Κασσωτάκης


Η Τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στη μουσική και ειδικότερα σε τέσσερεις μεγάλους Έλληνες συνθέτες με κρητική καταγωγή: Το Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Χατζιδάκι, το Γιάννη Μαρκόπουλο και το Χρίστο Λεοντή. Δόθηκε συναυλία με έργα των τεσσάρων μουσικοσυνθετών, και τραγούδησαν ο Γιάννης Κασσωτάκης και Ξανθούλα Πορφυράκη. Φιλικά συμμετείχε η Χορωδία του ΠΑΟΔΑΝ. Και οι τρείς βραδιές φιλοξενήθηκαν στο κινηματοθέατρο REX.  

Η Χορωδία του ΠΑΟΔΑΝ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου