Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Ν. ΤΡΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ



Πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε φέτος ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου στα πλαίσια του προγράμματος «Μιραμπέλλο 2013», εκείνη όμως που σίγουρα ξεχώρισε ήταν η έκθεση τεκμηρίων και δημοσιευμάτων του ξένου τύπου την περίοδο 1897 – 1900 του γνωστού δημοσιογράφου κ. Νίκου Τραντά.



 Η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου και θα παραμείνει ανοικτή έως το τέλος του μήνα, είναι ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κρήτης για τον εορτασμό της 100ετηρίδος  από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και θεωρείται η σημαντικότερη συμβολή στον εορτασμό αυτό.



Τα εκθέματα που παρουσιάστηκαν ήταν σπάνια και εντυπωσιακά και αφορούσαν αντιπροσωπευτικά δείγματα εφημερίδων, εντύπων και κάρτ ποστάλ που μαρτυρούσαν τον αγώνα των Κρητικών για ελευθερία τη συγκεκριμένη εποχή. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τρείς ενότητες. Α) «ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ)- Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Β) Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Γ) Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ



Στη διάρκεια των εγκαινίων χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Πελαγία Πετράκη και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης. Μίλησαν επίσης η αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Μαρία Κωστάκη και ο γνωστός αρχιτέκτονας κ. Οδυσσέας Σγουρός, ο οποίος απευθυνόμενος στον παριστάμενο Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Γιάννης Σταμέλο ζήτησε να επισκεφθούν την έκθεση τα σχολεία της περιοχής. Επίσης θα ήταν φρόνιμο η έκθεση να ταξιδεύσει και στην υπόλοιπη Κρήτη.



Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν οι: Μαρία Κωστάκη και ο Οδυσσέας Σγουρός. Πολλά-πολλά συγχαρητήρια στο Νίκο Τραντά.

 Ο Νίκος Τραντάς είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ζει στον Άγιο Νικόλαο και εργάζεται ως δημοσιογράφος στην καθημερινή εφημερίδα του Νομού Λασιθίου «ΑΝΑΤΟΛΗ». Επίσης έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά της Κρήτης και της Αθήνας. Ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας και παράδοσης, με πολλές σχετικές δημοσιεύσεις στον τοπικό κρητικό τύπο. Είναι νυμφευμένος με την δικηγόρο Ελένη Ε. Κλώντζα και έχει δύο κόρες, τη Μάρα και την Καλλιόπη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου