Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ





«Εσύ, ο τελευταίος λεπρός», είναι ο τίτλος της πολύ σημαντικής έκθεσης του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Κώστα Τσόκλη, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας έγιναν στη Σπιναλόγκα το απόγευμα του Σαββάτου 2 Ιουνίου και έχει μετατρέψει τη νησίδα σε ένα σύγχρονο έργο τέχνης. Η έκθεση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και τη συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου και το Μουσείο Κώστα Τσόκλη.


Τα καΐκια από την Πλάκα μετέφεραν δωρεάν το μεγάλο πλήθος που παρευρέθηκε στα εγκαίνια. Πολλά και τα γνωστά ονόματα της Πολιτικής, της Τέχνης και της Δημοσιογραφίας που έδωσαν το παρών, ενδεικτικά αναφέρω την Όλγα Κεφαλογιάννη, την Μπήλιω Τσουκαλά και τον Αλέξη Παπαχελά. Καθώς πλησιάζουν τα καΐκια στη νησίδα οι ναυβάτες αντικρίζουν ένα πολύ μεγάλο σταυρό, «σύμβολο μαρτυρίου και προσκυνήματος». Προχωρώντας μέσα στην πύλη οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τους καθρέπτες που έχουν τοποθετηθεί και στις δύο πλευρές της στοάς αλλά και σε πολλά σημεία του κεντρικού δρόμου. Ψηλά στο φρούριο βλέπομε τη μετέωρη ανθρώπινη φιγούρα «πριν απ΄ την πτώση». Οι μαύρες σημαίες στην κορυφή του νησιού θυμίζουν την απεργία πείνας που έκαναν οι λεπροί, ζητώντας μια πιο ανθρώπινη ζωή. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης έχει ακόμη αναρτήσει σε τοίχους κτιρίων πίνακες ζωγραφικής που παραπέμπουν στη ζωή των ανθρώπων στο νησί του πόνου και των δακρύων.


Την εκδήλωση άνοιξε η σύζυγος του Κώστα Τσόκλη, Ελένη, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Αγίου Νικολάου, το Υπουργείο Πολιτισμού και όσους στήριξαν το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ, κ. Ευγενία Γερούση, που αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του νησιού καταλήγοντας τον περασμένο αιώνα ως τόπος μαρτυρίου.


Η έκθεση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως το σημαντικότερο γεγονός του καλοκαιριού στην Κρήτη και όχι μόνο, θα παραμείνει ανοικτή έως και το Σεπτέμβριο.      






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου