Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ




Το πανάρχαιο έθιμο του κλήδονα αναβίωσε φέτος η Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμβέλλου με τη συμμετοχή του ΚΑΠΗ στη Νεάπολη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουνίου, ημέρα της γεννήσεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στις δυτικές γειτονιές της πόλης και συγκεκριμένα στην πιο γνωστή και γραφική πλατεία με το ιστορικό όνομα, την πλατεία Βερντέν.


Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΛΕΑΜ, κ. Γιώργος Μαυροειδής, ο οποίος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία της Εταιρείας με το ΚΑΠΗ και ευχαρίστησε τα μέλη του για το μεράκι και την καλή διάθεση που έδειξαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η γιορτή.


Το τελετουργικό ξεκίνησε με τη μεταφορά του «αμίλητου νερού» μέσα σε στάμνα από την παρακείμενη βρύση. Τη στάμνα μετέφεραν δύο όμορφες νεαρές Νεαπολίτισσες σε σημείο της πλατείας. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι έβαλαν μέσα στη στάμνα με το νερό τα «κληδονικά» φρούτα εποχής τα οποία σημάδεψαν με κάποιο τρόπο ώστε να μπορεί να τα αναγνωρίσει ο κάτοχος τους, και σκέπασαν το σταμνί με ένα μικρό κόκκινο πανί. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας και στη συμβολή τριών δρόμων άναψαν τις φωτιές του Αϊ Γιάννη, όπου πολλοί Νεαπολίτες, μικροί και μεγάλοι, είχαν φέρει τις ανθοδέσμες και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια για κάψιμο, και ακολούθησε το πήδημα πάνω από τις φλόγες. Το άνοιγμα του κλήδονα σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού και σύμφωνα με την παράδοση προλέγει το ριζικό των νέων.


Το σκοπό του κλήδονα έπαιξαν οι μουσικοί: Γιάννης Σηφάκης (βιολί), Γιάννης Ρουμπελάκης (λαούτο) και Χαράλαμπος Παρασκάκης (ασκομαντούρα). Στο τέλος προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα και ρακή και η γιορτή έκλεισε με μαντινιάδες και χορό.


Η επιτυχημένη εκδήλωση είχε την υποστήριξη του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου. Πολύ ενδιαφέρον το φυλλάδιο που τύπωσε η ΠΛΕΑΜ για την αναβίωση του κλήδονα. Πολλά συγχαρητήρια.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου