Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2012





Ο Μάιος ή Μάης είναι ο πέμπτος μήνας του πολιτικού έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο, και ο ένατος του εκκλησιαστικού. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 14 ώρες και η νύκτα 10. Μέχρι τις 21 Μαΐου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου και στις 22 εισέρχεται στον αστερισμό των Διδύμων (για το υπόλοιπο του μήνα). Το όνομά του οφείλεται στη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια), της οποίας το όνομα προήλθε από την ελληνική λέξη Μαία (τροφό). Η Μάγια ταυτίστηκε και με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία μητέρα του Ερμή στον οποίο και αφιερώθηκε ο μήνας. Στην αρχαιότητα αντιστοιχούσε με τον μήνα Θαργηλιώνα, και τον εόρταζαν με τα περίφημα Ανθεοφόρια, και ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη.

Το έθιμο του πρωτομαγιάτικου στεφανιού
διατηρείται μέχρι τις ημέρες μας. 

Είναι ο μήνας των λουλουδιών και των στεφανιών, του έρωτα και της νεότητας, των εργατικών αγώνων, είναι ο πιο όμορφος μήνας του έτους. Η Πρωτομαγιά έχει χαρακτηρισθεί παγκόσμια ημέρα απεργίας. Είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα του 1886 στο Σικάγο, αλλά και στην Ελλάδα με την απεργία των καπνεργατών του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Το πλέξιμο του πρωτομαγιάτικου στεφανιού είναι ένα από τα έθιμα που διατηρείται μέχρι τις ημέρες μας και στολίζει την πόρτα ή το μπαλκόνι του σπιτιού μας, μέχρι να καεί στις φωτιές του Αϊ - Γιάννη. Οι λαϊκές δοξασίες θέλουν το μήνα «μαγεμένο» γι΄αυτό αποφεύγονται οι γάμοι και οι σοβαρές εργασίες στη διάρκεια του.

 Εικόνα της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται
στο φερώνυμο ναό της πόλης μας.

 Στις 21 του μήνα εορτάζεται η μνήμη των Αγίων, Ενδόξων, Μεγάλων, Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ η 29η αποτελεί αποφράδα ημέρα λόγω της άλωσης της Πόλης . Στις 5 η εκκλησία μας εορτάζει τη Μεγαλομάρτυρα και Ισαπόστολο Αγία Ειρήνη, ενώ η δεύτερη Κυριακή του μήνα είναι αφιερωμένη στη «Μητέρα».


Τυπικός ο φετινός Μάιος, με αρκετή ηλιοφάνεια και χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα πέρα από τη μέση θερμοκρασία που ήταν κατά 2.5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη έναντι του περυσινού. Η βροχόπτωση ήταν 6 χιλιοστά, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 έως 31 Μαΐου 2012 έχουν σημειωθεί 512 χιλιοστά βροχής.         

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ          μέση 21.5 βαθμοί Κελσίου, μέγ.28.2, ελχ.15.4          

ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                    μέση 52%, μεγ. 84%, ελχ. 21%

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:                 6 χιλιοστά             

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:            2

                                                                                
ΑΝΕΜΟΙ:                            επικρατ. Οι νότιοι, μέγ. ταχ. 45 Km/h

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:                   300 ώρες

ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                   1013.5 Mb

         Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου