Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ




Με την έβδομη και τελευταία διάλεξη στο Επιμελητήριο Λασιθίου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου «Οι άνθρωποι και ο τόπος» ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012. Η συντοπίτισσα Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Αρακαδάκη, έκλεισε τον κύκλο των πολιτιστικών αυτών εκδηλώσεων τη Δευτέρα 26 Μαρτίου με τη διάλεξη της «Μία αναφορά στην ιστορία της Κρήτης με γεωπολιτικούς όρους».

Η κ. Μ. Αρακαδάκη και ο κ. Ι. Σταμέλος


Ο Πρόεδρος της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου κ. Ιωάννης Σταμέλος, ευχαρίστησε την κ. Αρακαδάκη που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για την εκδήλωση αυτή. Πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα όσα μας είπε η κ. Αρακαδάκη στην ομιλία της η οποία αποτελείτο από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη δημιουργία της Κρήτης, στις έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις, στο μοναδικό Κρητικό τοπίο, στο Μινωικό πολιτισμό, στον Αιγιακό κόσμο και το ελληνικό αρχιπέλαγος. Στα χρόνια της πειρατείας, την Αραβοκρατία, την Ενετοκρατία, την Τουρκοκρατία μέχρι και τα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας. Στο δεύτερο μέρος η κ. Αρακαδάκη τόνισε τη σημασία της ιστορίας στο μέλλον ενός λαού. «Όπως έχει λεχθεί, όποιος λησμονεί το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Η ιστορία λοιπόν δεν είναι τόσο σημαντική επειδή μας διδάσκει το παρελθόν, όσο επειδή μας βοηθά να προβλέψουμε και να ερμηνεύσουμε το μέλλον…».



 Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Επιμελητήριο Λασιθίου, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το βιβλιοχαρτοπωλείο «Πολύπλευρο».Έπαινοι αξίζουν στην Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Λασιθίου στον Πρόεδρο της κ. Ι. Σταμέλο και στην οργανωτική επιτροπή.         



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου