Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΟΥΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ





Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρούστα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 λαϊκή συνέλευση με θέμα την δρομολογούμενη στους ορεινούς όγκους του Κρούστα εγκατάσταση αιολικού πάρκου από την εταιρεία «ELICA GROUP» του ομίλου Κοπελούζου- Σαμαρά. Η εταιρεία πρόκειται να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες σε όλη την Κρήτη συνολικής ισχύος 1000 MW.
Χάρτης με τα σημεία τοποθέτησης των ανεμογεννητριών

 Είναι η πρώτη λαϊκή συνέλευση που γίνεται στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Αγίου Νικολάου, και για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι του Κρούστα αποδείχθηκαν πρωτοπόροι στους αγώνες για την προστασία του φυσικού τους πλούτου και την διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Το πάθος και η αγωνιστικότητα κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε πάνω από τρεις ώρες, και με ένα ισχυρό ΟΧΙ ομιλητές και ακροατήριο διατράνωσαν την αντίθεση τους στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών  που θα προξενήσει σημαντική καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους.
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη συζήτηση    
Στη συνέλευση πήραν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Νίκος Καστρινάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχ. Σγουρός και Μιχ. Κερούλης. Οι ομιλητές ήσαν πάρα πολλοί και όλοι τόνισαν πως στηρίζουν τις ήπιες μορφές ενέργειας, αλλά με τρόπο που να μη καταστρέφεται το φυσικό ιστορικό και αρχαιολογικό περιβάλλον.
 Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Βάρδας. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου τόνισε ότι τέτοιες σημαντικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κ. Σαμπίνε Μπέκμαν, αρχαιολόγος, που ερευνά την περιοχή από την πλευρά της επιστήμης της την τελευταία δεκαετία. Τόνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν αρχαιότητες 4000 ετών, και υπήρχε ανεπτυγμένη κτηνοτροφία. Ακολούθως τοποθετήθηκε ο συνεργάτης και εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Αντώνης Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε ότι ο ιστός με τα όργανα των μετρήσεων για τον άνεμο θα παραμείνει στη θέση «Ξενογιώργη Κορφή» από 6 – 12 μήνες και εάν οι μετρήσεις είναι ικανοποιητικές, τότε μόνο θα προχωρήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου  κ. Εμμ. Συλιγάρδος δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης του ανεμολογικού σταθμού αφού προξενήθηκε ζημιά στο φυσικό περιβάλλον κατά την τοποθέτηση του. Σύμφωνα με πληροφορίες  έχει ήδη υποβληθεί μήνυση κατά της εταιρείας και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναστολής της άδειας.
Ο ιστός με τα ανεμόμετρα πριν  "πέσει"
Μίλησαν επίσης η Διευθύντρια πολεοδομικού σχεδιασμού κ. Σόνια Αλέξη, ο κ. Βασίλης Χατζηδάκης από τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» και πολλοί άλλοι. Στο τέλος συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα που, όπως ειπώθηκε, θα είναι μακρύς και δύσκολος και η οποία θα συντονίζει τις ενέργειες εις το εξής, όπως τη καθαίρεση του ιστού το απόγευμα του Σαββάτου 11.06.2011.
Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν με επιστολές και εκπροσώπους τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Αγίου Νικολάου, ενώ επιστολή συμπαράστασης απέστειλε και ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Επίσης αναγνώστηκε επιστολή της εταιρείας, όπου αναφέρεται ότι η άδεια για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου έχει χορηγηθεί με τη σύμφωνη γνώμη πληθώρας συναρμοδίων υπηρεσιών και παρακαλεί να ενημερωθεί για τις αποφάσεις της συνέλευσης.
 Με την ευκαιρία του ρεπορτάζ ανέβηκα στο δάσος του Κρούστα. Μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο  για τις καλαίσθητες, καλογραμμένες και σωστά τοποθετημένες πινακίδες με τα τοπωνύμια.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου