Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ



Μία πολύ σπουδαία Εσπερίδα με θέμα το Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη Μεραμπέλου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Αυγούστου  προπαραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
 Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί στον αύλιο χώρο του ναού, όμως λόγω άστατου καιρού οι διοργανωτές την μετέφεραν στην αίθουσα του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της Μ. Παναγίας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
 Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος καλωσόρισε τους λοιπούς Ιεράρχες και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων. Στη συνέχεια του λόγου του, τόνισε μεταξύ άλλων.



«Σεβασμιότατοι και αγαπητοί αδελφοί την Μεγάλη Παναγία την αγάπησε, την προίκισε, την λάτρεψε ο ευλογημένος λαός μας. Είναι το σημείο αναφοράς των απανταχού Νεαπολιτών, το σημείο επαφής, ενότητος και συμψυχισμού όλων μας, είναι το μνημείο, που αν και πληγωμένο κτηριακά από την ασυγκράτητη ορμή του χρόνου, ξαναωραίζεται και πάλι εξωτερικά από τη χάρη της Παναγίας μας και την πίστη των απλών ανθρώπων μας. Των ανθρώπων που απλά και δυνατά αγαπούν την Παναγία και το άγιο σκήνωμα της».



 Εξαίρετοι οι τρείς ομολητές, η κ. Μαρία Σεργάκη, ο π. Ευάγγελος Παχυγιαννάκης και ο Ελλογιμώτατος Μανόλης Φούσκης.
Η κ. Μ. Σεργάκη παρουσίασε την υλοποίηση του έργου, από την σύλληψη της ιδέας έως την αποπεράτωση και τα εγκαίνιά του.
 Ο π. Ευάγγελος μίλησε για τις μοναδικές εικόνες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκονται σε εκκλησίες της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.



Ο κ. Φούσκης πιο συναισθηματικός μίλησε με αναμνήσεις, παρουσιάζοντας την Μ. Παναγία του λαού, του κόσμου, του καθημερινού Μεραμπελιώτη.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, στο χαιρετισμό του τόνισε το ενωτικό κλίμα που πρέπει να υπάρχει πλέον μεταξύ των Μεραμπελιωτών.



Την εσπερίδα έκλεισε χορός ιεροψαλτών της Ι. Μ. Π&Χ υπό τη Διεύθυνση του Ελλογιμώτατου Ιεροψάλτη Μ. Φούσκη.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου