Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ



Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 31 Ιουλίου 2016 τα εγκαίνια του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης Λασιθίου που στεγάζεται σε αίθουσες του Παλαιού Γυμνασίου.
 Το «Μουσείο της καρδιάς» όπως χαρακτηρίστηκε από τους ομιλητές, στήθηκε από την Πολιτιστική Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλλου (ΠΛΕΑΜ), μετά από κοπιώδεις προσπάθειες πολλών ετών. Περιλαμβάνει: συλλογές ιστορίας και λαογραφίας, αγροτική και ποιμενική ζωή, σχολική ζωή, καφενείο – κουρείο – εμπόριο – τυπογραφείο – φωτογραφείο, παραδοσιακά επαγγέλματα, αργαστηρόσπιτο, εκκλησιαστική συλλογή και αστικό σπίτι.



 Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν: ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, η Υπουργός Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου, ο βουλευτής Λασιθίου κ. Θραψανιώτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Κοκκίνης και Αλεξάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Κουνενάκης και πλήθος κόσμου.



 Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, τόνισε πως το Μουσείο είναι « χώρος μνήμης και αυτογνωσίας». Η Πρόεδρος της ΠΛΕΑΜ κ. Μαρία Κωστάκη, που θεωρείται και η ψυχή του Μουσείου, με φανερή τη συγκίνηση, αναφέρθηκε στο χρονικό της δημιουργίας του.



 Χαιρέτησαν επίσης η Υπουργός, ο βουλευτής, ο Αντιδήμαρχος Νεάπολης, ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός και ο μηχανικός Μιχάλης Καφετσάκης.
 Εισηγήσεις έκαναν ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Φιλιππίδης και η καθηγήτρια Μουσειολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Ανδρομάχη Γκαζή.

Ακολούθησε ο Αγιασμός, το κόψιμο της κορδέλας και η ξενάγηση στις αίθουσες του Μουσείου. 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου