Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΟΜΙΝΙΚΟ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣυμπληρώνονται φέτος 400 χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2014 έτος «Ελ Γκρέκο», και διοργάνωσε σημαντικές εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο της επετείου αυτής η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου διοργάνωσε εκδήλωση – αφιέρωμα στο μεγάλο Κρητικό.


 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου και περιελάμβανε ομιλίες, εικόνες με τη χρήση πολυμέσων και μουσική. Το αφιέρωμα άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Ν.Λ. κ. Γιάννης Σταμέλος. Ακολούθησε με την ομιλία της η Διευθύντρια του Γυμνασίου Κριτσάς φιλόλογος κ. Μαρία Χατζηπαναγιώτη η οποία αναφέρθηκε στην περίοδο που ο Θεοτοκόπουλος έμεινε για τρία χρόνια στην Ιταλία. Για την περίοδο της δημιουργίας του ζωγράφου στο Τολέδο της Ισπανίας, μίλησε η κ. Μαρία Καρτέρη – Σιγανού. Τέλος η φιλόλογος κ. Ανθούλα Ρουμπελάκη, μίλησε για τις επιρροές του Ελ Γκρέκο στην ποίηση και τη λογοτεχνία.


 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δύο τραγούδια που ερμήνευσε η Αυτοσχέδια Χορωδία υπό τη δ/νση της καθηγήτριας μουσικής κ. Γιάννας Παπαδάκη. Τα τραγούδια ήταν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Οδ. Ελύτη και Γ. Σεφέρη.


Ο κ. Σταμέλος

 Ο κ. Γιάννης Σταμέλος ευχαρίστησε τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα, και όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής.    

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡIO ΤΟΥ 2014Ο Σεπτέμβρης ή Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Το όνομα του στα Λατινικά είναι September, και προέρχεται από το septem που σημαίνει επτά και ήταν ο έβδομος μήνας του αρχαίου Ρωμαϊκού ημερολογίου. Αργότερα, όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή του έτους, ο Σεπτέμβριος μετακινήθηκε  στην ένατη θέση χωρίς να αλλάξει όνομα. Στα Βυζαντινά χρόνια ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας του επίσημου ημερολογιακού έτους και η 1η Σεπτεμβρίου ήταν η αρχή της Ινδίκτου, οπότε και αρχίζει το εκκλησιαστικό έτος που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο μήνας έχει τριάντα ημέρες, η ημέρα διαρκεί 12 ώρες και η νύχτα άλλες 12. Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Ζυγού. Είναι ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου και ο μήνας της έναρξης του Σχολικού έτους, του βροχομετρικού έτους, ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα. Πολλές είναι οι αγροτικές εργασίες που γίνονται το Σεπτέμβρη, όπως το μάζεμα των χαρουπιών, κυρίως όμως ο μήνας είναι γνωστός ως Τρυγητής λόγω του κοψίματος των σταφυλιών, και στη συνέχεια του πατήματος των.

Μονή Παναγίας Εξακουστής,
            εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου

 Αρκετές είναι και οι εορτές στη διάρκεια του μήνα με κυρίαρχη εκείνη της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14, με τη Σταυρούλα και το Σταύρο να έχουν την «τιμητική» τους. Σημαντική επίσης εορτή είναι στις 8 του μήνα το Γενέσιο της Θεοτόκου που είναι και Παγκόσμια ημέρα κατά του αναλφαβητισμού. Άλλες εορτές είναι: Στις 17 της Αγίας Σοφίας μετά των θυγατέρων της Αγάπης, Ελπίδας και Πίστεως. Σαν αυτή την ημέρα το 1834 η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα της Ελλάδας. Στις 26 εορτάζεται η μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που λέγεται και καλαθάς από τα καλάθια που κρατούν στον τρύγο, ενώ η μέρα αυτή έχει οριστεί και ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.

Στη διάρκεια του μήνα έπεσαν 41 χιλ. βροχής

Τυπικός και ο φετινός Σεπτέμβριος χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα , με τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε 41 χιλιοστά βροχής.


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση  24.5 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 33.3, ελάχ. 16.3


ΣΧΕΤ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                 Μέση  58%, μεγ.  81%,  ελάχ.  24%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ  :           41 mm
                                                                      

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:         5ΑΝΕΜΟΙ :                       Μεταβλητοί, μέγ. ταχ. 68 Km/hΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ :              270 ώρεςΒΑΡ.  ΠΙΕΣΗ :                  Μέση,  επίπεδο θάλασσας  1013 mb            Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Η ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΑΚΟΥΣΤΗΣΜία επιτυχημένη προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας της Εξακουστής κοντά στο χωριό Μάλες Ιεράπετρας η Περιηγητική Λέσχη Αγίου Νικολάου. Ένα συμπληρωμένο λεωφορείο των 50 θέσεων με οδηγό το Βαγγέλη Ευαγγελινάκη  αναχώρησε στις 4:30 από το χώρο της εισόδου της μαρίνας με προορισμό το προσκύνημα.

Το καθολικό της μονής (Φ. Α.)

Ακολουθώντας μία από τις πιο όμορφες και αγαπημένες διαδρομές του Νομού Λασιθίου (Άγιος Νικόλαος – Πρίνα – Καλαμαύκα – Ανατολή – Μάλες), φθάσαμε μετά από μιάμιση ώρα στο μοναστήρι.Αμέσως μετά την άφιξη μας, είχαμε την ευλογημένη ευκαιρία να συμμετάσχομε στην παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Την Ιερά Παράκληση τέλεσε με ιεροπρέπεια και μέσα σε βαθιά ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη ο πατήρ Εμμανουήλ Μολυμπάκης από την Ιεράπετρα, και στη συνέχεια ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους. Ο π. Εμμανουήλ εδεήθη υπέρ του Δ. Σ. και των μελών της Περιηγητικής Λέσχης, και μίλησε για τη χαρά που ένοιωσε αντικρίζοντας γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα από τον καιρό που διακονούσε στην Ενορία Αγίου Γεωργίου της πόλης μας.

Η ευλόγηση των άρτων

 Μετά την παράκληση περιηγηθήκαμε στους πολύ καθαρούς χώρους της μονής και στην αίθουσα έκθεσης εργόχειρων και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων. Η νύχτα είχε προχωρήσει όταν ξεκινήσαμε για την επιστροφή. Φαντασμαγορική η εικόνα της Ιεράπετρας τη νύχτα από ψηλά, που της προσδίδει ο καλός φωτισμός. Στο χωριό Πρίνα και στη ταβέρνα « Πιτοπούλης», μας περίμενε ένα ζεστό πιάτο με κρέας και πατάτες στο φούρνο, και άφθονο καλό κρασί, για τα οποία είχε φροντίσει ο υπεύθυνος της εκδρομής κ. Αριστοτέλης Γεροντής.Το κρητικό μουσικό συγκρότημα του Δημήτρη Πιτοπουλάκη, μας ψυχαγώγησε με τη λύρα του, ενώ πολλοί από τους εκδρομείς, έδειξαν τις ικανότητες τους στο χορό. Στην εκδρομή είχαμε τη χαρά να είναι μαζί μας ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Λέσχης κ.κ. Στρατής Κουρουπάκης και Μιχάλης Κοθρής αντίστοιχα.Η Μονή της Παναγίας της Εξακουστής λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Ηγουμένη είναι η μοναχή Φεβρωνία.

Η ηγουμένη μοναχή Φεβρωνία (Φ. Α.)

Ο ακριβής χρόνος ίδρυσης της μονής δεν είναι γνωστός. Παλαιότερα το μοναστήρι ήταν ανδρώο, και η ιστορία του συνδέεται με τον ηγούμενο Χατζή Ανανία, τον κατά κόσμο Αντώνιο Μπαρμπεράκη από τις Μάλες Ιεράπετρας. Ο Ανανίας έγινε μοναχός στη Μονή Καψά από τον Όσιο Ιωσήφ το Γεροντογιάννη. Το 1877 εγκαταστάθηκε στο ερειπωμένο μοναστήρι της Εξακουστής, όπου υπήρχαν μόνο απομεινάρια κελλιών και ένας μικρός σπηλαιώδης ναός, μέσα στον οποίο βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.
 Ο ναός της μονής είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική αφιερωμένος στο γενέθλιον της Θεοτόκου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο με τις δύο παλιές εικόνες της Βρεφοκρατούσας Παναγίας και του Τιμίου Προδρόμου.

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Μ. ΣΟΥΓΙΟΥΛ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥΜία όμορφη και νοσταλγική μουσική βραδιά απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στο κατάμεστο κινηματοθέατρο REX το βράδυ της Κυριακής 28 Σεπτεμβρίου. Ήταν το εξαιρετικό αφιέρωμα στον αξιόλογο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ, από την Χορωδία Αγίου Νικολάου η οποία είναι πλέον τμήμα της Περιηγητικής Λέσχης. Ο Μιχάλης Σουγιούλ είναι ένας διαχρονικός μουσικοσυνθέτης, όχι τόσο γνωστός στον πολύ κόσμο, κυρίως στους νεότερους. Στη σύντομη ζωή του (1906 – 1958) έγραψε περισσότερα από 700 τραγούδια, μουσική για 45 θεατρικές επιθεωρήσεις, για 10 κινηματογραφικές ταινίες και δημιούργησε τη Σχολή του Αρχοντορεμπέτικου. Τη μουσική βραδιά λάμπρυναν με την παρουσία τους οι κόρες του Σουγιούλ, η Ηρώ και η Αλίκη. Την εκδήλωση παρουσίασε η κ. Άννα Καραγιαννάκη, η οποία τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της εκδήλωσης, και την προσφορά της Χορωδίας στον τόπο. Τη Χορωδία διηύθυνε ο ακούραστος μουσικοδιδάσκαλος Γιώργος Συντιχάκης, για τον οποίο ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, μίλησε με θερμά λόγια και του απένειμε αναμνηστική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του στα μουσικά πράγματα της πόλης. Επίσης ο Δήμος Αγίου Νικολάου τίμησε τις δύο κόρες του μουσικοσυνθέτη και τους απένειμε το μετάλλιο της πόλης, οι οποίες με τη σειρά τους ευχαρίστησαν όσους βοήθησαν στη καλή όργάνωση της εκδήλωσης.
 Για τη ζωή και το έργο του Μιχάλη Σουγιούλ μίλησε η κ. Έλση Λασιθιωτάκη.