Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΟΜΙΝΙΚΟ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ



Συμπληρώνονται φέτος 400 χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2014 έτος «Ελ Γκρέκο», και διοργάνωσε σημαντικές εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο της επετείου αυτής η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου διοργάνωσε εκδήλωση – αφιέρωμα στο μεγάλο Κρητικό.


 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου και περιελάμβανε ομιλίες, εικόνες με τη χρήση πολυμέσων και μουσική. Το αφιέρωμα άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Ν.Λ. κ. Γιάννης Σταμέλος. Ακολούθησε με την ομιλία της η Διευθύντρια του Γυμνασίου Κριτσάς φιλόλογος κ. Μαρία Χατζηπαναγιώτη η οποία αναφέρθηκε στην περίοδο που ο Θεοτοκόπουλος έμεινε για τρία χρόνια στην Ιταλία. Για την περίοδο της δημιουργίας του ζωγράφου στο Τολέδο της Ισπανίας, μίλησε η κ. Μαρία Καρτέρη – Σιγανού. Τέλος η φιλόλογος κ. Ανθούλα Ρουμπελάκη, μίλησε για τις επιρροές του Ελ Γκρέκο στην ποίηση και τη λογοτεχνία.


 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δύο τραγούδια που ερμήνευσε η Αυτοσχέδια Χορωδία υπό τη δ/νση της καθηγήτριας μουσικής κ. Γιάννας Παπαδάκη. Τα τραγούδια ήταν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Οδ. Ελύτη και Γ. Σεφέρη.


Ο κ. Σταμέλος

 Ο κ. Γιάννης Σταμέλος ευχαρίστησε τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα, και όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου