Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Η ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΑΚΟΥΣΤΗΣ



Μία επιτυχημένη προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας της Εξακουστής κοντά στο χωριό Μάλες Ιεράπετρας η Περιηγητική Λέσχη Αγίου Νικολάου.



 Ένα συμπληρωμένο λεωφορείο των 50 θέσεων με οδηγό το Βαγγέλη Ευαγγελινάκη  αναχώρησε στις 4:30 από το χώρο της εισόδου της μαρίνας με προορισμό το προσκύνημα.

Το καθολικό της μονής (Φ. Α.)

Ακολουθώντας μία από τις πιο όμορφες και αγαπημένες διαδρομές του Νομού Λασιθίου (Άγιος Νικόλαος – Πρίνα – Καλαμαύκα – Ανατολή – Μάλες), φθάσαμε μετά από μιάμιση ώρα στο μοναστήρι.



Αμέσως μετά την άφιξη μας, είχαμε την ευλογημένη ευκαιρία να συμμετάσχομε στην παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Την Ιερά Παράκληση τέλεσε με ιεροπρέπεια και μέσα σε βαθιά ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη ο πατήρ Εμμανουήλ Μολυμπάκης από την Ιεράπετρα, και στη συνέχεια ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους.



 Ο π. Εμμανουήλ εδεήθη υπέρ του Δ. Σ. και των μελών της Περιηγητικής Λέσχης, και μίλησε για τη χαρά που ένοιωσε αντικρίζοντας γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα από τον καιρό που διακονούσε στην Ενορία Αγίου Γεωργίου της πόλης μας.

Η ευλόγηση των άρτων

 Μετά την παράκληση περιηγηθήκαμε στους πολύ καθαρούς χώρους της μονής και στην αίθουσα έκθεσης εργόχειρων και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων.



 Η νύχτα είχε προχωρήσει όταν ξεκινήσαμε για την επιστροφή. Φαντασμαγορική η εικόνα της Ιεράπετρας τη νύχτα από ψηλά, που της προσδίδει ο καλός φωτισμός.



 Στο χωριό Πρίνα και στη ταβέρνα « Πιτοπούλης», μας περίμενε ένα ζεστό πιάτο με κρέας και πατάτες στο φούρνο, και άφθονο καλό κρασί, για τα οποία είχε φροντίσει ο υπεύθυνος της εκδρομής κ. Αριστοτέλης Γεροντής.



Το κρητικό μουσικό συγκρότημα του Δημήτρη Πιτοπουλάκη, μας ψυχαγώγησε με τη λύρα του, ενώ πολλοί από τους εκδρομείς, έδειξαν τις ικανότητες τους στο χορό. Στην εκδρομή είχαμε τη χαρά να είναι μαζί μας ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Λέσχης κ.κ. Στρατής Κουρουπάκης και Μιχάλης Κοθρής αντίστοιχα.



Η Μονή της Παναγίας της Εξακουστής λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Ηγουμένη είναι η μοναχή Φεβρωνία.

Η ηγουμένη μοναχή Φεβρωνία (Φ. Α.)

Ο ακριβής χρόνος ίδρυσης της μονής δεν είναι γνωστός. Παλαιότερα το μοναστήρι ήταν ανδρώο, και η ιστορία του συνδέεται με τον ηγούμενο Χατζή Ανανία, τον κατά κόσμο Αντώνιο Μπαρμπεράκη από τις Μάλες Ιεράπετρας. Ο Ανανίας έγινε μοναχός στη Μονή Καψά από τον Όσιο Ιωσήφ το Γεροντογιάννη. Το 1877 εγκαταστάθηκε στο ερειπωμένο μοναστήρι της Εξακουστής, όπου υπήρχαν μόνο απομεινάρια κελλιών και ένας μικρός σπηλαιώδης ναός, μέσα στον οποίο βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.




 Ο ναός της μονής είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική αφιερωμένος στο γενέθλιον της Θεοτόκου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο με τις δύο παλιές εικόνες της Βρεφοκρατούσας Παναγίας και του Τιμίου Προδρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου