Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΠΤΗΝΟ ΑΚΤΙΤΗΣ (ΑCTITIS)



Ο Ακτίτης είναι αποδημητικό πουλί, και το όνομα του οφείλεται στην ελληνική λέξη «ακτίτης» που σημαίνει , εκείνος που κατοικεί στην ακτή. Γένος χαραδριόμορφων πτηνών, της οικογενείας των Σλολοπακιδών, με μόνο δύο είδη.



 Τα πουλιά αυτά είναι μικρού μεγέθους (μήκος περίπου 20 Cm) με κοντή ουρά, ψηλά πόδια και μικρό κεφάλι, ενώ συγγενεύουν με τη Μπεκάτσα. Το ράμφος τους είναι συνήθως μακρύτερο από το κεφάλι και το φτέρωμα τους έχει λευκόγκριζο χρώμα. Ζουν σε βάλτους, σε έλη και κοντά στις λίμνες και τους ποταμούς. Στην περιοχή μας τα συναντούμε συχνά στον υγροβιότοπο της Ελούντας από όπου είναι και οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο. Και τα δύο είδη του πουλιού τρέφονται κυρίως με έντομα και διάφορα ασπόνδυλα από τις ακτές. Το αρσενικό είναι αυστηρά μονογαμικό και συμμετέχει στην επώαση και την ανατροφή των νεοσσών. Στην Ελλάδα είναι γνωστό και με την κοινή ονομασία Ποταμότρυγγας.




 Στην Ευρώπη το πιο συνηθισμένο είδος είναι ο Υπόλευκος Ακτίτης (Actitis hypoleucos) που ζει στις βόρειες χώρες και τον χειμώνα μεταναστεύει νοτιότερα. Το ύψος του φτάνει τα 22 εκατοστά και ζυγίζει 40 έως 80 γραμμάρια. Το άλλο είδος (Actitis macularius) είναι ελαφρώς μικρότερο και φθάνει σε μήκος τα 20 εκατοστά και το βάρος του τα 60 γραμμάρια. Αναπαράγεται από την Αλάσκα μέχρι τις ακτές του Λαμπραντόρ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου