Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΛΙΘΙΝΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ



Οι Λιθίνες είναι ένα μεγάλο χωριό της Επαρχίας Σητείας κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου που περιβάλλεται από ελαιώνες απλωμένους στα γύρω υψώματα. Βρίσκεται 26 Km νοτιοδυτικά της Σητείας, και εικάζεται ότι πήρε το όνομα του από το βυζαντινό ευγενή Λουκά Λιτίνο, ο οποίος είχε το φέουδο του εδώ.



 Στο κέντρο του χωριού υπήρχε τριώροφος βενετσιάνικος πύργος, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το1828. Το χωριό διαθέτει πολλές παλιές τοιχογραφημένες εκκλησίες, όπως των Ταξιαρχών, του Αγίου Ιωάννου, του Αγίου Γεωργίου, και των Αγίων Αποστόλων.



 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Παναγία των Λιθινών, του 15ου αιώνα που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, η οποία χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα.



Στο χαμηλότερο σημείο της κοιλάδας των Λιθινών βρίσκεται ο παλιός οικισμός Αδρόμυλοι μέσα σε πανύψηλα πλατάνια. Στον οικισμό αυτό βρέθηκαν θολωτοί και κτιστοί πρωτογεωμετρικοί τάφοι.



 Στις Λιθίνες, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το σπίτι που έζησε ο όσιος Ιωσήφ ο Γεροντογιάννης ο θαυματουργός, και αναστηλωτής της Μονής Καψά με το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

  Το εσωτερικό του σπιτιού του
 Ιωσήφ του Γεροντογιάννη



Να σημειωθεί ότι η μονή Καψά υπήρξε κέντρο αντίστασης κατά του Γερμανικού στρατού κατοχής την περίοδο 1941 – 1944.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου