Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»



Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, φιλοξενείται αυτή την περίοδο στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου η έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τον τίτλο «1770 – 1913: Κρήτη Πορεία προς την Ένωση».



Στα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου παρευρέθηκαν  ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος κ. Νικ. Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος κ. Εμμ. Καλογερής και μέλη τοπικών φορέων. Για την πραγματοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και η εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης.
 Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Χατζηδάκης και ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος» κ. Νίκος Παπαδάκης.



Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η φιλόλογος – ιστορικός κ. Μαρία Σωρού, η οποία  ξεκινώντας την ομιλία της τόνισε τις μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν στον Άγιο Νικόλαο, στη Νεάπολη, στην Κριτσά στη Σητεία και στην Ιεράπετρα για να εορτάσουν οι Λασιθιώτες την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.



Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό προερχόμενο από επίσημα αρχεία και ιδιωτικές συλλογές. Επίσης, εκτίθενται αυθεντικά αντικείμενα της εποχής της Τουρκικής κατοχής, αντικείμενα με αναφορά στο Ελ. Βενιζέλο, μετάλλια, νομίσματα, σφραγίδες κ.α. Καθώς και αντίγραφα στολών του Ελληνικού Στρατού εκείνης της περιόδου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 20 Νοεμβρίου.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου