Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ




Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου και το περιοδικό «Αμάλθεια», με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, διοργάνωσαν τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου εκδήλωση αφιερωμένη στο Δάσκαλο και την Παιδεία.
 Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Ιωάννης Σταμέλος είπε : «… είναι μία εκδήλωση αναστοχασμού και απόδοσης φόρου τιμής στο Δάσκαλο οποιασδήποτε βαθμίδας στον οποίο οφείλομε τα θεμέλια της προσωπικότητας μας ».


Η εκδήλωση ήταν διαρθρωμένη σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο, ο κ. Σταμέλος έκανε αναφορά στη θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών και στο πως αυτή καθιερώθηκε ως εορτή της παιδείας. Στο δεύτερο μέρος ο ομιλητής σκιαγράφησε το προφίλ του καλού δασκάλου. Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης περιείχε μικρά αφιερώματα στις μορφές σημαντικών Δασκάλων της περιοχής του Αγίου Νικολάου που έχουν φύγει από κοντά μας. Ο κ. Ιωάννης Σταμέλος μίλησε για τον Ανδρέα Λογκάκη και το Γιάννη Επιτροπάκη, ο κ. Εμμανουήλ Πυθαρούλης για το Δημήτρη Αμαργιωτάκη, ο κ. Μανώλης Κακουλάκης για το Γιώργο Μπία, η Μαρία Καρτέρη – Σιγανού για το Γιάννη Λουκαράκη και τον Ευστάθιο Χαλκιαδάκη και ο κ. Λεωνίδας Κλώντζας για τον Εμμανουήλ Ταβλά.


Στα ενδιάμεσα διαβάστηκαν σύντομα νάκλια, διηγήματα και χρονογραφήματα από τους Μαρία Φασουλάκη, Άρτεμη Μπλαζογιαννάκη, Ανθή Ρουμπελάκη, Έφη Μπουκουβάλα – Κλώντζα και Στρατή Κουρουπάκη.
Στο τέταρτο μέρος της εκδήλωσης η «Αυτοσχέδια χορωδία» με τους μουσικούς Πάτρα Φαρσάρη, Γιάννα Παπαδάκη, Μανώλη Κλώντζα, Βασίλη Τράνακα και τη μαθήτρια Αιμιλία Βασιλείου ερμήνευσαν τραγούδια αφιερωμένα στο Δάσκαλο και τους μαθητές.
Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και στις πόλεις Ιεράπετρα και Σητεία από την Ι.Λ.Ε.Ν.Λ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου