Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΜΑΣ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ





Η πόλη μας, ο Άγιος Νικόλαος, είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της πατρίδας μας. Το όνομά της οφείλεται στον ομώνυμο μικρό βυζαντινό ναό που βρίσκεται στη θέση «Ακρωτήρι» βόρεια του όρμου. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου διοργάνωσε το Δεκέμβριο που πέρασε μία σειρά από αξιόλογες εκδηλώσεις για να τιμήσει τον Πολιούχο του.
 «Η θάλασσα και ο Άγιος Νικόλαος» ήταν η πρώτη απ΄ αυτές που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου 2012 στο κινηματοθέατρο REX. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου και ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου. Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση που περιελάμβανε μουσική, χορό, λόγο και τραγούδι που υμνούσε τη θάλασσα και τον προστάτη άγιο της. Η εκδήλωση είχε τις ρίζες της στις σχολικές δραστηριότητες του 1ου Γυμνασίου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο στα εγκαίνια της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Ιωάννης Σταμέλος Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Ν.Λ. και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Μανώλης Καμπανός

Μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου
             σε θεατρικό δρώμενο

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου οι Αγιονικολιώτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις  πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες που αφορούσαν την ιστορία της πόλης τους από την αρχαιότητα έως τον μεσαίωνα. Η αρχαιολόγος της ΚΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών  Αρχαιοτήτων κ. Βασιλική Ζωγραφάκη ήταν η πρώτη ομιλήτρια της βραδιάς με θέμα «Καμάρα – Άγιος Νικόλαος, πόλη κάτω από την πόλη». Ακολούθησε η πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Βίλη Αποστολάκου με την ομιλία της «…δέρκεο τύμβον…-τα νεκροταφεία της αρχαίας καμάρας». Τέλος η αρχαιολόγος της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Γεωργία Μοσχόβη, μίλησε με θέμα «Ο Άγιος Νικόλαος στη μεσαιωνική εποχή». Τις ομιλίες παρακολούθησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Νεκτάριος ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε χοροστατήσει  στην Ακολουθία του Εσπερινού του Αγίου Νικολάου. Τις ομιλήτριες παρουσίασε το μέλος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Μαρία Κωστάκη. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η κατάμεστη αίθουσα του REX πλημμύρισε με μουσική και τραγούδια που ερμήνευσαν ο δημοφιλής συνθέτης Ορφέας Περίδης και οι συνεργάτες του.

Οι αρχαιολόγοι που μίλησαν για την
           ιστορία της πόλης του Αγίου Νικολάου

Ο Ορφέας Περίδης και οι συνεργάτες
           του τραγουδούν για τον Άγιο Νικόλαο

 Ανήμερα το πρωί της εορτής του Αγίου Νικολάου τελέστηκαν με λαμπρότητα οι Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντας Ναό. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Η πομπή κατέληξε στη μικρή προβλήτα του όρμου όπου τελέστηκε Αγιασμός των υδάτων.

Πλήθος πιστών παρακολούθησε τις Ιερές Ακολουθίες
          στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Νικολάου 

Από τον Αγιασμό των υδάτων στη μικρή προβλήτα

Ακολούθησε το αθλητικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων με πρώτο τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Αγίου Νικολάου που οργάνωσε ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Μετά το μεσημέρι έγιναν αγώνες Water polo από το Ναυτικό Όμιλο Αγίου Νικολάου. Στις 4 το απόγευμα ο Αθλητικός Όμιλος Λασιθίου τέλεσε τον καθιερωμένο αγώνα δρόμου από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μέχρι τη λίμνη. Παράλληλα στο χώρο της λίμνης γινόταν ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δένδρου και λίγο αργότερα ο Δήμαρχος έδωσε το σύνθημα για το άναμμα του. Η βραδιά συνεχίστηκε με την τελετή απονομής επάθλων στους δρομείς και ολοκληρώθηκε με χριστουγεννιάτικα τραγούδια που απέδωσε η Δημοτική Χορωδία Αγίου Νικολάου και μας πέρασε στην χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Ο Ι.Ο.Α.Ν. οργάνωσε ιστιοπλοϊκούς αγώνες


 ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου