Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ «ΘΑΛΗΤΑΣ»




Μία συναρπαστική συναυλία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  οι φιλόμουσοι της πόλης μας το βράδυ της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 2012 στο κινηματοθέατρο REX. Το τετράφωνο δεκαεξαμελές Φωνητικό Σύνολο «Θαλήτας» στα πλαίσια της χειμερινής περιοδείας στην Κρήτη, παρουσίασε 18 τραγούδια της αναγεννησιακής περιόδου a capella, δηλαδή χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων.
 Ακούστηκαν έργα των Francesco Landini, John Dowland, Thomas Morley, John Bennet, Claude Le Jeune, Johannes Brahms και άλλων.
Το Φωνητικό Σύνολο «ΘΑΛΗΤΑΣ» πρωτοδημιουργήθηκε το 1996 από το Μουσικό Σύλλογο «Απόλλων» του Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Καλούτση. Η ονομασία του σχήματος προήλθε από τον αρχαίο Κρητικό μουσικό και νομοθέτη Θαλήτα. Αρχικός σκοπός του συνόλου ήταν η γνωριμία των μελών του με την a capella χορωδιακή μουσική της Αναγέννησης. Με τον καιρό το πρόγραμμα του συνόλου εμπλουτίστηκε και με χορωδιακά έργα όλων των εποχών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και με διασκευές και μεταφορές έργων άλλων μουσικών ειδών.

Ο κ. Γεώργιος Καλούτσης 

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Συνόλου ήταν το Σεπτέμβριο του 1996, όταν στο 14ο Διεθνή Χορωδιακό Διαγωνισμό Καρδίτσας απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής. Από τότε έχει εμφανισθεί σε όλους τους Νομούς της Κρήτης και στην Αθήνα. Έχει λάβει μέρος σε πολλούς χορωδιακούς αγώνες, συναντήσεις φωνητικών συνόλων και φεστιβάλ, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς και εκτελεστές.
Το σύνολο σταμάτησε τη δράση του στις αρχές του 2003. Μετά από χειμερία νάρκη πέντε ετών και ύστερα από προτροπή παλαιών μελών του, το σύνολο σχηματίστηκε ξανά το 2008, ως αποτέλεσμα της αγάπης παλαιών και νέων μελών για τη μουσική και της επιθυμίας τους να γνωρίσουν στο κοινό ένα πολύ άμεσο και ιδιαίτερο μέσο έκφρασης, το χορωδιακό τραγούδι, μέσω ενός εξειδικευμένου σ’ αυτό μουσικού σχήματος.

Το Φωνητικό Σύνολο "ΘΑΛΗΤΑΣ"

Διευθυντής του αξιόλογου αυτού μουσικού σχήματος είναι ο κ. Γιώργος Καλούτσης , ο οποίος υπήρξε για αρκετά χρόνια διευθυντής της Μουσικής Σχολής Αγίου Νικολάου. Ο Γιώργος Καλούτσης γεννήθηκε στα Χανιά το 1932. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα με το Μανώλη Σκουλούδη και αργότερα στο Λονδίνο με την Ilona Kabos και τη Lucy Page.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου