Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ




Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του έλληνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και η Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, διοργάνωσαν εκδήλωση λόγου και μουσικής προς τιμή του «ποιητή της αγάπης». Την ιδιαίτερα αξιόλογη εκδήλωση φιλοξένησε το παλιό Γυμνάσιο Νεάπολης το βράδυ του Σαββάτου 28 Ιουλίου 2012.
Το πολυπληθές κοινό καλωσόρισε η κ. Μαρία Κωστάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΝ, η οποία παρουσίασε το βιογραφικό του ποιητή και ευχαρίστησε του συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Στη συνέχεια οι φιλόλογοι κ. Έφη Μπουκουβάλα και κ. Γιάννης Χρονάκης αναφέρθηκαν στο έργο του ποιητή και διάβασαν χαρακτηριστικά αποσπάσματά του. Ποιήματα και κείμενα διάβασαν επίσης οι εκπαιδευτικοί κ. κ. Κατερίνα Γιωτοπούλου και Κατερίνα Γαλανάκη.

Η κ. Έφη Μπουκουβάλα και ο κ. Γιάννης Χρονάκης.
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε το πιο γνωστό μελοποιημένο έργο του ποιητή, το οποίο παρουσίασε ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος, και τραγούδησε ο κ. Γιάννης Θωμόπουλος. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου και Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο αντιδήμαρχος για θέματα Νεάπολης κ. Μιχάλης Μαρής, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Τίτος Ταμπακάκης και μέλη του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης.

Οι μουσικοί Π. Κωνσταντακόπουλος και Γ. Θωμόπουλος.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας την 1η Ιανουαρίου 1912. Νέος, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άσκησε διάφορα επαγγέλματα. Υπήρξε μεταξύ άλλων φιλολογικός συντάκτης εφημερίδων και περιοδικών. Εξέδωσε περισσότερες από 15 ποιητικές  συλλογές και αρκετά πεζά έργα. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία. Το 1987 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Μιλούσε Γαλλικά και Ιταλικά. Έφυγε από κοντά μας το 1991.     

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΒΙΩΣΗ – ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΩΝΙΣΜΑΤΟΣ




Αλώνισμα είναι η εργασία με την οποία συνθλίβονται, τα ώριμα -  αποξηραμένα στάχυα των δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, ταγή) προκειμένου να εξαχθεί ο καρπός τους. Είναι μία γεωργική εργασία που πραγματοποιείται το μήνα Ιούλιο. Μερικές δεκαετίες πίσω και πριν οι αλωνιστικές μηχανές κάνουν την εμφάνιση τους η εργασία αυτή γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο στο αλώνι με το βολόσυρο και τη βοήθεια ζώων κυρίως βοδιών. Τη γεωργική αυτή δραστηριότητα αναβίωσε και φέτος για 4η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαύκας.


Ο βολόσυρος είναι το κύριο
γεωργικό εργαλείο στο αλώνισμα

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Ιουλίου, μέσα σε μία πανέμορφη φύση με πλατάνια και τρεχούμενα νερά στη γνωστή τοποθεσία «Κεφαλόβρυσο» του καλαμαυκιανού ποταμού. Από νωρίς το πρωί μέλη του πολιτιστικού συλλόγου και κάτοικοι του χωριού άρχισαν την προετοιμασία της γιορτής. Λίγες ώρες αργότερα όλα ήταν έτοιμα για την υποδοχή των επισκεπτών. Λίγο πριν το μεσημέρι έφεραν δύο γαϊδούρια, τα έβαλαν στο αλώνι, τα έζεψαν και άρχισε το αλώνισμα. Μικροί και μεγάλοι ανεβοκατέβαιναν στο βολόσυρο. Απερίγραπτη η χαρά των μικρών, αλλά και οι μεγάλοι θυμούνται και ίσως νοσταλγούν αλλοτινές εποχές. Και ενώ το αλώνισμα συνεχιζόταν, νοικοκυρές της Καλαμαύκας έψηναν παραδοσιακό τραχανά και στη συνέχεια τον σέρβιραν μέσα σε κύπελλα στους παρευρισκομένους. Πολύ νόστιμα τα σουβλάκια και απολαυστικά τα παγωμένα φρούτα και αναψυκτικά.

Το ψήσιμο του παραδοσιακού τραχανά

Λίγο μετά το μεσημέρι ήρθε στην εκδήλωση ο Βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ λίγο αργότερα έφθασε και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης. Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ιεράπετρας «ΚΥΡΒΕΙΑ 2012». Τη διασκέδαση του κόσμου είχε αναλάβει το συγκρότημα κρητικής μουσικής των αδελφών Νίκου και Γιώργου Βάρδα. Το γλέντι κράτησε έως το βράδυ.

Οι μουσικοί Νίκος και Γιώργος Βάρδας

Τέλος αξίζει να αναφερθεί η ωραία ιδέα που είχε ο σύλλογος να εκθέσει παραδοσιακά αγροτικά εργαλεία (βολόσυρο, ζυγό, κόσκινα κ.λ.π.) στη διάρκεια της εκδήλωσης. Την έκθεση ετοίμασαν οι δάσκαλοι κ. Πιτυκάκης και ο κ. Κουτσελάκης από τη συλλογή του οποίου προέρχονται τα εκθέματα.    

Πολύς κόσμος παρευρέθηκε στην εκδήλωση


           Και του χρόνου!

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΝΕΣΗ




Μία πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη έκθεση φιλοξένησε από τις 15 έως τις 30 Ιουλίου η Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για την έκθεση ξυλογλυπτικής του Νίκου Μάνεση με τον τίτλο «Θάλασσα, μία άλλη ματιά» της οποίας τα εγκαίνια έγιναν το απόγευμα της Κυριακής 15 Ιουλίου.


 «Ο Νίκος Μάνεσης γεννήθηκε το 1966 στη Νέα Ιωνία Αττικής από πατέρα επτανήσιο και μητέρα κρητικιά. Γρήγορα άφησε το σχολείο και ασχολήθηκε με την τέχνη και κυρίως την ξυλογλυπτική. Στην ηλικία των δεκαεπτά εκθέτει για πρώτη φορά τα έργα του σε στέκι νεολαίας στο Ηράκλειο Αττικής. Το 1981 ξεκινά τη μαθητεία του στο εργαστήριο του δασκάλου του Θεόφιλου Ανδραβιδιώτη όπου συνεχίζει για έντεκα συναπτά έτη. Ταυτόχρονα μαθητεύει στη Διπλάρειο Σχολή Επιπλοποιών όπου και αριστεύει. Αργότερα μαθητεύει σε σχολή αργυροχρυσοχοΐας επί διετία. Το 1992 μετακομίζει στην Κρήτη και εργάζεται σαν εκπαιδευτικός ξυλογλυπτικής στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Λασιθίου για τέσσερα χρόνια. Από το 1993 διατηρεί με τη σύζυγο του εργαστήριο στη Νεάπολη Λασιθίου με προσανατολισμό κυρίως τα εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα κοσμώντας εκκλησίες του Νομού και όχι μόνο. Το 2009 εκθέτει τα έργα του στο παλιό Γυμνάσιο Νεαπόλεως στα πλαίσια των Δρηρείων. Έργα του κοσμούν εκκλησίες καταστήματα και σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.» Περισσότερα στην ιστοσελίδα http://plasis.wordpress.com


Ο Νίκος Μάνεσης, δούλεψε με πολύ μεράκι ένα από τα πιο ζεστά και εύχρηστα υλικά, το ξύλο. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Μοναδικά και περίτεχνα τα έργα, που παρουσίασε ο καλλιτέχνης, προκαλούν το ζωηρό ενδιαφέρον του επισκέπτη. Τα έργα του είναι εμπνευσμένα από το φυσικό περιβάλλον υπογραμμίζοντας την αισθητική του προσέγγιση και το ενδιαφέρον του προς τον τόπο μας. Η θεματολογία του αντλείται σε μεγάλο βαθμό από την ποικιλομορφία της θαλάσσιας ζωής. Φαντασία, στοχασμός, λεπτότητα, λιτές τέλειες φόρμες, οικεία υλικά, έμπνευση και άρτια τεχνική υλοποίηση αποτελούν τα χαρακτηριστικά του έργου του Νίκου Μάνεση. 


Τον καλλιτέχνη παρουσίασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, κ Μαρία Σεργάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Οργανισμού και Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης. Αρκετοί ήταν και οι φιλότεχνοι που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια.       

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια  

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2012




Ο Ιούλιος ή Ιούλης, είναι ο έβδομος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό και Ιουλιανό ημερολόγιο, και ο ενδέκατος του εκκλησιαστικού έτους το οποίο αρχίζει το Σεπτέμβριο. Ήταν ο πέμπτος στο παλαιό ρωμαϊκό  ημερολόγιο. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 14 ώρες και η νύκτα 10. Μέχρι τις 23 Ιουλίου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Λέοντα για το υπόλοιπο του μήνα.

Παραδοσιακός τρόπος αλωνίσματος

Το όνομά του οφείλεται στο Ρωμαίο Αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα. Ονομάζεται όμως και «Αλωνάρης» λόγω του αλωνίσματος που είναι η κύρια γεωργική εργασία στη διάρκεια του. Μετά το αλώνισμα ακολουθεί το λίχνισμα, το οποίο συνδέεται με τον προφήτη Ηλία, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση εξουσιάζει τους ανέμους και γιορτάζεται στις 20, γι΄αυτό  ο μήνας λέγεται και Αηλιάτης. Δεν είναι, μόνο ο προφήτης Ηλίας που γιορτάζεται τον Ιούλιο. Πολλές από τις γιορτές του μήνα είναι αφιερωμένες στους άγιους «θεραπευτές» αρχίζοντας με τους Ανάργυρους Κοσμά και Δαμιανό την πρώτη του μήνα. Ακολουθεί η γιορτή της θεραπεύτριας Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου, ενώ στις 17 του μήνα γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Μαρίνας η οποία προστατεύει τα καχεκτικά παιδιά. Η οσιομάρτυρας Αγία Παρασκευή η οποία θεραπεύει τα μάτια γιορτάζεται στις 26 του μήνα. «Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», παροιμία που επιβεβαιώνει τις ιαματικές ιδιότητες του αγίου που γιορτάζεται στις 27.

Το εξωκλήσι του Αηλιά στον Κρούστα 

Ξηροθερμικός και ο φετινός Ιούλιος με πλήρη ηλιοφάνεια. Πολύ ισχυροί άνεμοι σάρωναν στεριά και θάλασσα στη διάρκεια του. Η μέση θερμοκρασία του μήνα ήταν 29 βαθμοί Κελσίου έναντι 28 του αντίστοιχου περυσινού.        

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:       Μέση 29 βαθμοί Κελσίου. Μέγ. 37,5, ελάχ. 21,7

ΣΧ.   ΥΓΡΑΣΙΑ:       Μέση 37%, μέγ.72%, ελάχ. 17%

ΑΝΕΜΟΙ:                  Επικρατέστεροι οι βόρειοι, μέγ. ταχύτητα 61 Km/h

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:       0 χιλιοστά

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:         400 ώρες

ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:            1009,5 Mb

      Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart