Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΒΙΩΣΗ – ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΩΝΙΣΜΑΤΟΣ




Αλώνισμα είναι η εργασία με την οποία συνθλίβονται, τα ώριμα -  αποξηραμένα στάχυα των δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, ταγή) προκειμένου να εξαχθεί ο καρπός τους. Είναι μία γεωργική εργασία που πραγματοποιείται το μήνα Ιούλιο. Μερικές δεκαετίες πίσω και πριν οι αλωνιστικές μηχανές κάνουν την εμφάνιση τους η εργασία αυτή γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο στο αλώνι με το βολόσυρο και τη βοήθεια ζώων κυρίως βοδιών. Τη γεωργική αυτή δραστηριότητα αναβίωσε και φέτος για 4η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαύκας.


Ο βολόσυρος είναι το κύριο
γεωργικό εργαλείο στο αλώνισμα

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Ιουλίου, μέσα σε μία πανέμορφη φύση με πλατάνια και τρεχούμενα νερά στη γνωστή τοποθεσία «Κεφαλόβρυσο» του καλαμαυκιανού ποταμού. Από νωρίς το πρωί μέλη του πολιτιστικού συλλόγου και κάτοικοι του χωριού άρχισαν την προετοιμασία της γιορτής. Λίγες ώρες αργότερα όλα ήταν έτοιμα για την υποδοχή των επισκεπτών. Λίγο πριν το μεσημέρι έφεραν δύο γαϊδούρια, τα έβαλαν στο αλώνι, τα έζεψαν και άρχισε το αλώνισμα. Μικροί και μεγάλοι ανεβοκατέβαιναν στο βολόσυρο. Απερίγραπτη η χαρά των μικρών, αλλά και οι μεγάλοι θυμούνται και ίσως νοσταλγούν αλλοτινές εποχές. Και ενώ το αλώνισμα συνεχιζόταν, νοικοκυρές της Καλαμαύκας έψηναν παραδοσιακό τραχανά και στη συνέχεια τον σέρβιραν μέσα σε κύπελλα στους παρευρισκομένους. Πολύ νόστιμα τα σουβλάκια και απολαυστικά τα παγωμένα φρούτα και αναψυκτικά.

Το ψήσιμο του παραδοσιακού τραχανά

Λίγο μετά το μεσημέρι ήρθε στην εκδήλωση ο Βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ λίγο αργότερα έφθασε και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης. Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ιεράπετρας «ΚΥΡΒΕΙΑ 2012». Τη διασκέδαση του κόσμου είχε αναλάβει το συγκρότημα κρητικής μουσικής των αδελφών Νίκου και Γιώργου Βάρδα. Το γλέντι κράτησε έως το βράδυ.

Οι μουσικοί Νίκος και Γιώργος Βάρδας

Τέλος αξίζει να αναφερθεί η ωραία ιδέα που είχε ο σύλλογος να εκθέσει παραδοσιακά αγροτικά εργαλεία (βολόσυρο, ζυγό, κόσκινα κ.λ.π.) στη διάρκεια της εκδήλωσης. Την έκθεση ετοίμασαν οι δάσκαλοι κ. Πιτυκάκης και ο κ. Κουτσελάκης από τη συλλογή του οποίου προέρχονται τα εκθέματα.    

Πολύς κόσμος παρευρέθηκε στην εκδήλωση


           Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου