Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΝΕΣΗ




Μία πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη έκθεση φιλοξένησε από τις 15 έως τις 30 Ιουλίου η Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για την έκθεση ξυλογλυπτικής του Νίκου Μάνεση με τον τίτλο «Θάλασσα, μία άλλη ματιά» της οποίας τα εγκαίνια έγιναν το απόγευμα της Κυριακής 15 Ιουλίου.


 «Ο Νίκος Μάνεσης γεννήθηκε το 1966 στη Νέα Ιωνία Αττικής από πατέρα επτανήσιο και μητέρα κρητικιά. Γρήγορα άφησε το σχολείο και ασχολήθηκε με την τέχνη και κυρίως την ξυλογλυπτική. Στην ηλικία των δεκαεπτά εκθέτει για πρώτη φορά τα έργα του σε στέκι νεολαίας στο Ηράκλειο Αττικής. Το 1981 ξεκινά τη μαθητεία του στο εργαστήριο του δασκάλου του Θεόφιλου Ανδραβιδιώτη όπου συνεχίζει για έντεκα συναπτά έτη. Ταυτόχρονα μαθητεύει στη Διπλάρειο Σχολή Επιπλοποιών όπου και αριστεύει. Αργότερα μαθητεύει σε σχολή αργυροχρυσοχοΐας επί διετία. Το 1992 μετακομίζει στην Κρήτη και εργάζεται σαν εκπαιδευτικός ξυλογλυπτικής στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Λασιθίου για τέσσερα χρόνια. Από το 1993 διατηρεί με τη σύζυγο του εργαστήριο στη Νεάπολη Λασιθίου με προσανατολισμό κυρίως τα εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα κοσμώντας εκκλησίες του Νομού και όχι μόνο. Το 2009 εκθέτει τα έργα του στο παλιό Γυμνάσιο Νεαπόλεως στα πλαίσια των Δρηρείων. Έργα του κοσμούν εκκλησίες καταστήματα και σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.» Περισσότερα στην ιστοσελίδα http://plasis.wordpress.com


Ο Νίκος Μάνεσης, δούλεψε με πολύ μεράκι ένα από τα πιο ζεστά και εύχρηστα υλικά, το ξύλο. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Μοναδικά και περίτεχνα τα έργα, που παρουσίασε ο καλλιτέχνης, προκαλούν το ζωηρό ενδιαφέρον του επισκέπτη. Τα έργα του είναι εμπνευσμένα από το φυσικό περιβάλλον υπογραμμίζοντας την αισθητική του προσέγγιση και το ενδιαφέρον του προς τον τόπο μας. Η θεματολογία του αντλείται σε μεγάλο βαθμό από την ποικιλομορφία της θαλάσσιας ζωής. Φαντασία, στοχασμός, λεπτότητα, λιτές τέλειες φόρμες, οικεία υλικά, έμπνευση και άρτια τεχνική υλοποίηση αποτελούν τα χαρακτηριστικά του έργου του Νίκου Μάνεση. 


Τον καλλιτέχνη παρουσίασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, κ Μαρία Σεργάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Οργανισμού και Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης. Αρκετοί ήταν και οι φιλότεχνοι που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια.       

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου