Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ




Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του έλληνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και η Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, διοργάνωσαν εκδήλωση λόγου και μουσικής προς τιμή του «ποιητή της αγάπης». Την ιδιαίτερα αξιόλογη εκδήλωση φιλοξένησε το παλιό Γυμνάσιο Νεάπολης το βράδυ του Σαββάτου 28 Ιουλίου 2012.
Το πολυπληθές κοινό καλωσόρισε η κ. Μαρία Κωστάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΝ, η οποία παρουσίασε το βιογραφικό του ποιητή και ευχαρίστησε του συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Στη συνέχεια οι φιλόλογοι κ. Έφη Μπουκουβάλα και κ. Γιάννης Χρονάκης αναφέρθηκαν στο έργο του ποιητή και διάβασαν χαρακτηριστικά αποσπάσματά του. Ποιήματα και κείμενα διάβασαν επίσης οι εκπαιδευτικοί κ. κ. Κατερίνα Γιωτοπούλου και Κατερίνα Γαλανάκη.

Η κ. Έφη Μπουκουβάλα και ο κ. Γιάννης Χρονάκης.
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε το πιο γνωστό μελοποιημένο έργο του ποιητή, το οποίο παρουσίασε ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος, και τραγούδησε ο κ. Γιάννης Θωμόπουλος. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου και Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο αντιδήμαρχος για θέματα Νεάπολης κ. Μιχάλης Μαρής, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Τίτος Ταμπακάκης και μέλη του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης.

Οι μουσικοί Π. Κωνσταντακόπουλος και Γ. Θωμόπουλος.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας την 1η Ιανουαρίου 1912. Νέος, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άσκησε διάφορα επαγγέλματα. Υπήρξε μεταξύ άλλων φιλολογικός συντάκτης εφημερίδων και περιοδικών. Εξέδωσε περισσότερες από 15 ποιητικές  συλλογές και αρκετά πεζά έργα. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία. Το 1987 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Μιλούσε Γαλλικά και Ιταλικά. Έφυγε από κοντά μας το 1991.     

1 σχόλιο: