Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ




Μία πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη παρακολουθήσαμε όσοι βρεθήκαμε στο κινηματοθέατρο REX της πόλης μας την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012. Ο διακεκριμένος καρδιολόγος και αξιόλογος μουσικός κ. Αθανάσιος Δρίτσας ήταν προσκεκλημένος ομιλητής του Φιλιστορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου με θέμα «Μουσική και Υγεία» (η επίδραση της μουσικής στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου).
Ο κ. Δρίτσας στην ομιλία του τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζει η μουσική στη ζωή των ανθρώπων από τα πανάρχαια χρόνια. Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η μουσική στη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα, ακόμα και από την εμβρυακή ζωή, και στο συμπληρωματικό θεραπευτικό ρόλο της σε αρκετά προβλήματα υγείας.
Μετά το τέλος της εξαιρετικής ομιλίας του ο κ. Δρίτσας έπαιξε στο πιάνο ολιγόλεπτη «χαλαρωτική μουσική» και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Ο Πρόεδρος του Φιλιστορικού Συλλόγου
Αγίου Νικολάου κ. Θανάσης Γραμμέλης

 Τον ομιλητή παρουσίασε ο Πρόεδρος του Φιλιστορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου κ. Θανάσης Γραμμέλης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ).
Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην καρδιολογία σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Λονδίνου. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη και παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Λονδίνου. Έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου, ενώ αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Εταιρείας Μουσικοθεραπείας και της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική. Πολλές επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά πάνω σε θέματα καρδιακών προβλημάτων και των θεραπειών μέσω μουσικής.

Ο καρδιολόγος κ. Αθανάσιος Δρίτσας

Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως φάρμακο, Κωδικός μπλε (ιστορίες στα όρια της ζωής και του θανάτου), Το όνειρο της Αθηνούλας (παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά) και Η ασθένεια της Υγείας (2012).Αρθρογραφεί συχνά σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και είναι δημιουργός του διαδικτυακού καναλιού antistress μουσικής στο διαδικτυακό ραδιόφωνο RadioArt.gr Από το 1995 έως σήμερα, εργάζεται ως καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου