Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ «ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»




Με μία μεγαλοπρεπή τελετή και την παρουσία πολύ κόσμου έγιναν το Σάββατο το βράδυ 3 Νοεμβρίου στην ανατολική προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Νικολάου τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου μνημείου «Η Αρπαγή της Ευρώπης». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό  γεγονός αφού το σύμπλεγμα συμβολίζει την ονοματοδοσία της Ευρώπης από τον ελληνικό και ιδιαίτερα τον κρητικό πολιτισμό. Εμπνευστής και σχεδιαστής του έργου είναι ο σπουδαίος Αγιονικολιώτης σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και κατασκευαστές οι Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης, των οποίων ανάλογο μνημείο βρίσκεται στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Αρχές και προσκεκλημένοι έδωσαν
το παρών στην εκδήλωση 

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρέστησαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλης, ο Αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, ο επιχειρηματίας Γιώργος Κεφαλογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καστρινάκης,  ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, και εκπρόσωποι Αρχών και φορέων. Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Πρέσβης κ. Ιωσήφ, ο Ευρωβουλευτής κ. Σπ. Δανέλης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καστρινάκης. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Κουνενάκης ευχαρίστησε το Νίκο Κούνδουρο, που εμπνεύστηκε από τον μύθο και χάρισε στην πόλη μας το γλυπτό που την κοσμεί τώρα και ένα χρόνο. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο μύθο της αρπαγής της Ευρώπης. Χαιρετισμούς επίσης απέστειλαν η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κ. Δερμιτζάκης.

Στιγμιότυπο από τα μινωικά δρώμενα  

Στο πρόγραμμα της τελετής συμμετείχαν, το Λύκειο των Ελληνίδων, Τμήμα Αγίου Νικολάου με κρητικούς χορούς, καλλιτεχνική ομάδα χορού από το Ηράκλειο με Μινωικά δρώμενα, η Σχολή Χορού της Σοφίας Μαυροφόρου με ομάδα χορευτριών και το Μουσικό Συγκρότημα του Δημήτρη Σγουρού. Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την ευγενική καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών Τμήμα Εθιμοτυπίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου.           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου