Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ




Η Νεάπολη, η όμορφη «πρωτεύουσα» του Επάνω Μεραμπέλλου με τα αρχοντικά και τα διατηρητέα κτήρια υπήρξε από παλιά φυτώριο πνευματικών ανθρώπων που διακρίνονται σε όλους τους τομείς της ζωής (επιστήμες, τέχνες, πολιτική κ.α.). Ευλογία και στολίδι της ο επιβλητικός ναός της Μεγάλης Παναγίας, που είναι ο δεύτερος σε μέγεθος στην Κρήτη μετά τον Άγιο Μηνά του Ηρακλείου. Η ανοικοδόμηση του ξεκίνησε το 1888 και εγκαινιάστηκε το 1927.

Ο ναός της Μεγάλης Παναγίας

 Καύχημα όμως της πόλης είναι το παλιό Γυμνάσιό της που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και δίπλα από το ναό της Μεγάλης Παναγίας. Τα θεμέλια μπήκαν γύρω στο 1870, επί τουρκικής Διοίκησης υπό τον Κωστή Αδοσίδη Πασά και προοριζόταν για νοσοκομείο. «Το παλαιό Γυμνάσιο Νεάπολης έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο κτήριο με την ΥΑ/1881/12204/12.09.78, πρόκειται για ισόγειο πετρόκτιστο κτήριο που στεγάζεται σε ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Η κάτοψη του διαμορφώνεται σε σχήμα Π περικλείοντας ένα ανοικτό αίθριο. Περιμετρικά του αίθριου υπάρχει ένα περιστύλιο που λειτουργεί ως διάδρομος επικοινωνίας του χώρου των δύο παράλληλων σκελών του κτηρίου μεταξύ τους». (Από τον κόμβο του ΥΠ.ΠΟ odysseus, κείμενο, Χρυσούλα Τζομπανάκη, αρχιτέκτων-αρχαιολόγος).

Το παλιό Γυμνάσιο 

Ασφαλώς ο μήνας Αύγουστος κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Νεαπολιτών, λόγω της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15. Πολλές και αξιόλογες οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο καλλικρατικός πλέον Δήμος Αγίου Νικολάου στη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου. Τα πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα των  Νεαπολιτών ήρθαν στην επιφάνεια, αφού τέσσερις εκθέσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη στη διάρκεια του μήνα στις αίθουσες του παλιού Γυμνασίου, πού είχε μετατραπεί σε Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού. Θα αναφερθώ με συντομία σε κάθε μία απ΄αυτές χωριστά, σύμφωνα με τη σειρά των εγκαινίων   
    
Δεκαπενταύγουστος στη Νεάπολη

«ΑΣΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ»
Την Κυριακή 5/8 έγιναν τα εγκαίνια της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης «Αστικό σπίτι» σε μία από τις ανακαινισμένες αίθουσες του Γυμνασίου. Χειροποίητα έπιπλα, ξύλινες ντουλάπες, φορεσιές από μετάξι των αρχών του περασμένου αιώνα, ακριβά κεντήματα, σερβίτσια από πορσελάνη και πολλά άλλα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης, τη διοργάνωση της οποίας είχε η Πολιτιστική Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλλου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου» Νικολάου.

Από την έκθεση "ΑΣΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ"  

«ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ»
        «Σκιές και αντανακλάσεις» ήταν ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε σε μία από τις αίθουσες του παλιού Γυμνασίου την Πέμπτη 9 Αυγούστου. Σαρανταένας ήταν οι ερασιτέχνες φωτογράφοι που έλαβαν μέρος  με 180 περίπου φωτογραφίες.

Από τη φωτογραφική έκθεση 
"ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ"

«ΟΚΤΩ ΝΕΑΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ»
Σίγουρα η έκθεση που τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα ήταν εκείνη των οκτώ Νεαπολιτών εικαστικών, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το Σάββατο 10 Αυγούστου και φιλοξενήθηκε στη μεγάλη αίθουσα της πτέρυγας που γειτνιάζει με τον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Μεγάλης Παναγίας. (Σύμφωνα με πληροφορίες η αίθουσα αυτή πρόκειται σύντομα να φιλοξενήσει την Αρχαιολογική Συλλογή τής πόλης). Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά. Εξαιρετικό το σχετικό έντυπο που εξέδωσε ο ΠΑΟΔΑΝ με τη φροντίδα της κ. Μαρίας Σεργάκη. Στην ομαδική αυτή έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Κώστας Λογαριαστάκης, Γιάννης Φαϊτάκης, Κωστής Ηλιάκης, Γιώργης Κουνάλης, Χρήστος Κουνάλης, Γιάννης Τζερμιάς, Βαγγέλης Τζερμιάς, Μάνος Τσιχλής.   
  
Από την έκθεση
"ΟΚΤΩ ΝΕΑΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ"

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΞΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας Άγγλων στην καταγωγή που ζουν στην περιοχή του Επάνω Μεραμπέλλου. Τίτλος της έκθεσης ήταν: «Η Νεάπολη και ο χώρος της-Neapolis and its space», και έτσι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκθέσεων που φιλοξένησε το παλιό Γυμνάσιο. Και του χρόνου!

Από τη φωτογραφική έκθεση
"Η ΝΕΑΠΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου