Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.Π&Χ
 Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μεγάλης Παναγίας Νεάπολης διεξήχθησαν το Σάββατο 25 Ιουνίου 2011 οι εξετάσεις των αποφοίτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου.
Στον  χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Νεκτάριος είπε ότι επιθυμεί να έχει μέλλον η Σχολή και να μη μείνει ένα «κλειστό κέντρο» για λίγους, ενώ υπογράμμισε ότι μπορεί να γίνει γνωστή στους επισκέπτες της περιοχής μας, πολλοί μάλιστα από τους οποίους ενδιαφέρονται για τη Βυζαντινή μουσική.  Στην συνέχεια ευχαρίστησε επιτροπή και σπουδαστές και ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Οι εξετάσεις περιελάμβαναν θεωρία και πράξη. Στα πρόσωπα των σπουδαστών ήταν αρχικά έκδηλη η αγωνία, την οποία αντικατέστησε αργότερα η ικανοποίηση αφού στην πλειονότητα αρίστευσε. Την εξεταστική επιτροπή αποτελούσαν οι παρακάτω καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής:

Δημήτριος Νεράντζης Πρωτοψάλτης
Ανδρέας Γιακουμάκης
          Αντώνιος Πλαΐτης Διευθυντής της Σχολής
π. Γεώργιος Τζάβλας
π. Νικόλαος Αλεξάκης
Γεώργιος Ψαρουδάκης
                     
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΗΤΑΝ:

Φρίγκα Αλεξάνδρα
Λαζαράκης Κωνσταντίνος
Πλαϊτης Κωνσταντίνος

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑ ΗΤΑΝ:

Σιγανός Νικόλαος
Χειμωνάκης Κωνσταντίνος
Μαστοράκης Κωνσταντίνος

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΙΕΡΟΨΑΛΤΟΥ ΗΤΑΝ:

Μωραΐτης Πέτρος
Πανταζής Μενέλαος
Βογιατζάκης Γεώργιος

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ.Π&Χ. Είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το οποίο εκπροσώπησε η καθηγήτρια μουσικής κ. Ιωάννα Παπαδάκη.

Η αναμνηστική φωτογραφία

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011


Τα Μαθηματικά, οι Διαγωνισμοί της Μαθηματικής Εταιρείας και τα Γεωμετρικά Όργανα
Του Γιάννη ΣταμέλουΤύχη αγαθή και καλός σκοπός μας έφερε στην πόλη των Μύσωνα, Κορνάρου, Καλογερίδη, Φραγκούλη και Δερμιτζογιάννη.

Δεν θα χρειαστεί πολλή χρόνο κανείς συναναστρεφόμενος Στειακούς για να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους στίχους του  Φραγκούλη που υποστηρίζουν ότι:
Καλοί γροικούνται οι Στειακοί, καλούς τους μαρτυρούνε,
στη λύρα κατεχάρηδες και του χορού μαστόροι,
μπραγοί κι ανοιχτοχέρηδες,  στο ζεύκι χαροκόποι.
Οι Στειακοί βεβαίως εκτός από τις Τέχνες υπηρετούν με την ίδια επιτυχία και την Επιστήμη. Εκατοντάδες οι άξιοι επιστήμονες, που από διάφορες θέσεις τιμούν την επιστήμη και την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Την Κυριακή 13 Μαρτίου στη Σητεία το Παράρτημα Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας διοργάνωσε στο ξενοδοχείο Sitia Beach τιμητική εκδήλωση για τους μαθητές από το νομό μας που διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Πριν από την κεντρική ομιλία του προσκεκλημένου ομιλητή κ. Θανάση Κουτρουβέλη κάναμε μια μικρή αναφορά στα Μαθηματικά, τους διαγωνισμούς και το σκεπτικό με το οποίο προσκλήθηκε ο ομιλητής.
Ασφαλώς και θα κομίζαμε γλαύκα εις Αθήνας αν αναφερόμασταν στη σπουδαιότητα της βασίλισσας των επιστημών, όπως αποκαλούνται τα Μαθηματικά, στην κοινωνία, την Τέχνη, την τεχνολογία και την επιστήμη. Είναι τεράστια η συμβολή τους στη δημιουργία εργαλειακού και κυρίως μεθοδολογικού υπόβαθρου και η οποία τους εξασφαλίζει το στέμμα. Με απλά λόγια βάζουν τις βάσεις για να πατήσουν και να εξελιχθούν οι περισσότερες επιστήμες.
Δεν θα πρωτοτυπούσαμε καν αν, πάλι, αναφερόμασταν στη συμβολή των Ελλήνων στη θεμελίωση και την ανάπτυξή των Μαθηματικών έτσι όπως τα ξέρουμε σήμερα. Είναι τόσο ισχυρό το εργαλείο που δημιούργησαν ώστε αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σε εποχές όπου οι γενιές των υπολογιστών αλλάζουν κάθε δυο χρόνια και που η εν γένει γνώση υποδιπλασιάζεται με ρυθμούς δεκαετίας, τα δυόμισι χιλιάδων ετών Μαθηματικά του Ευκλείδη παραμένουν μοντέρνα.
Η σύγχρονη αντίληψη στην εκπαίδευση δεν τα συνδέει πλέον με τη χρηστικότητα. Τα θέλει παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό. Τα σχετίζει με τη διαμόρφωση της κουλτούρας του σύγχρονου πολίτη. Γι’ αυτό και οι διδακτικές προσεγγίσεις στα αναλυτικά προγράμματα σήμερα εμπλέκουν άμεσα τα θεωρήματα και τους ορισμούς με την Ιστορία του πολιτισμού, την εξέλιξη της εν γένει επιστήμης, της κοινωνίας και της Τέχνης. Μιλάμε για αριθμητικό ή μαθηματικό αναλφαβητισμό, όπως μιλάμε για γλωσσικό ή ψηφιακό και αναφερόμαστε σε ανθρώπους που δεν έχουν την αίσθηση των αριθμών και των βασικών μαθηματικών εννοιών.
Η θρησκεία, η πολιτική, η αξιολόγηση ενός έργου τέχνης έδιναν και δίνουν τροφή για ατέλειωτες συζητήσεις. Αλλά δύο και δύο κάνουν τέσσερα. Οι Ολλανδοί είναι οι πιο κατηγορηματικοί σ’ αυτό: τα Μαθηματικά στη γλώσσα τους σημαίνουν κυριολεκτικά «σιγουρολογία».  Η παράλογη αποτελεσματικότητα των Μαθηματικών έχει κάνει πολλούς να αναλογίζονται πως ο Θεός θα πρέπει να είναι μαθηματικός. Το βιβλίο του κόσμου, πάντως, όπως και ο Νεύτωνας παρατήρησε, φαίνεται να είναι γραμμένο με μαθηματικά.
Και στο άμεσο καθημερινό μας περιβάλλον, όμως, εύκολα μπορούμε να δούμε τα μαθηματικά που κρύβονται ακόμα και στις πιο απλές συναλλαγές και δραστηριότητες. Στη διοίκηση, το εμπόριο, την οικονομία, στην τεχνολογία, στην Τέχνη, στη στρατηγική, στην ιατρική, στην πληροφορική, τις επικοινωνίες και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.
Όμως, δεν είναι μόνο οι προφανείς πρακτικές εφαρμογές που κάνουν τα μαθηματικά βασικό μοχλό στην ανελικτική πορεία της ανθρωπότητας. Είναι κι ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία εκπαίδευσης. Ο λόγος του Πλάτωνα στην Πολιτεία, όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος: η εκπαίδευση στο κέντρο του πολιτικού προβληματισμού όχι τόσο για να γίνει ο λαός κοινωνός αυτού του αγαθού –ο Πλάτων είναι αριστοκράτης-  αλλά να γίνουν ενάρετοι οι κυβερνώντες. Και όταν ο Πλάτων μιλάει για εκπαίδευση στα βασικά μαθήματα περιλαμβάνει αριθμητική, γεωμετρία, στερεομετρία και αστρονομία. Και βέβαια προτείνονται αυτά για να οξύνουν τις πνευματικές λειτουργίες. Να εξασκήσουν στην ακρίβεια, τη σαφήνεια, την πληρότητα και τη λιτότητα στην επικοινωνία. Προτείνονται γιατί προκαλούν τη φαντασία, γιατί καλλιεργούν την αίσθηση της αρμονίας και του ωραίου, γιατί προσφέρουν πνευματική απόλαυση. Για όλα αυτά και σήμερα τα κατατάσσουν στα βασικά μαθήματα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η Μαθηματική Εταιρεία είναι το αρχαιότερο επιστημονικό σωματείο στη χώρα μας (1918). Σκοπός της είναι η με κάθε τρόπο προαγωγή και  διάδοση των μαθηματικών. Άξονες δράσης της είναι η ενημέρωση σχετικά με τα επιτεύγματα της Μαθηματικής Επιστήμης, οι συνέπειές τους στον πολιτισμό και την κοινωνία και οι αλληλεπιδράσεις τους με τις άλλες επιστήμες.
Με αφορμή τη βράβευση αυτή επιθυμούμε να επαναλάβουμε απόψεις που και άλλοτε έχουμε καταθέσει: αρκετοί είναι οι αναγνωρίσιμοι που αναφέρονται με υπερηφάνεια  σε ανάλογες βραβεύσεις τους. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί άξιοι που δεν έχουν να επιδείξουν σχετικούς τίτλους. Τα αποτελέσματα των διαγωνισμών δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε για να χωρίζουμε τους ανθρώπους. Η μαθηματική ευφυΐα είναι μιας μορφής ευφυΐα αλλά δεν είναι η μόνη.
Η Μαθηματική Εταιρεία με τους διαγωνισμούς αυτούς επιδιώκει κατά βάση:
-Να συμβάλλει στο να έρθουν πιο κοντά οι μαθητές που έχουν κοινό ενδιαφέρον τα Μαθηματικά.
-Να βοηθήσει τους μαθητές να βρουν στο μέλλον επαγγέλματα με βάση τα Μαθηματικά.
-Να βρεθούν μαθητές με πολύ υψηλές επιδόσεις, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε διεθνείς διαγωνισμούς. Και είναι αλήθεια ότι πολλές φορές οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν διασώσει, το τραυματισμένο από τον PISA, γόητρο της χώρας μας, αφού αρκετοί Έλληνες μαθητές κατατάχθηκαν στις υψηλότερες θέσεις στον κόσμο.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε την ουσιαστική συμβολή των συναδέλφων μαθηματικών, των διευθυντών των σχολείων και της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης στην επιτυχία και των φετινών διαγωνισμών στο νομό μας. Εκ μέρους της Διοίκησης του Παραρτήματος επιθυμούμε να τους εκφράσουμε, και από τη θέση αυτή, τις θερμές μας ευχαριστίες.
Ξεχωριστά επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους χορηγούς, τους αθλοθέτες, το Δήμο Σητείας που μας φιλοξενεί και σε όλους όσοι προσέφεραν με κάθε τρόπο για την επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση που διοργανώσαμε βραβεύσαμε τους μαθητές της δουλειάς. Το ταλέντο που αξιοποιείται με τη μέθοδο, το σύστημα, την προσπάθεια και την επιμονή. Τους τιμάμε και μας τιμούν. Τους προβάλλουμε ως πρότυπα στους συμμαθητές τους και στην κοινωνία. Τους συγχαίρουμε για την επιτυχία τους αυτή, μαζί με τους γονείς, τους καθηγητές και τα σχολεία τους. Επιθυμούμε να στείλουμε μηνύματα αισιοδοξίας και να τους ενθαρρύνουμε -έστω και με αυτό τον συμβολικό τρόπο- στην προσπάθεια που κάνουν για μόρφωση, παιδεία και προκοπή.

Ο ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ
Συχνά ακούμε και διαβάζουμε για τις ξεχωριστές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Προσπαθήσαμε η εκδήλωση που διοργανώσαμε να αποτελέσει ένα σημαντικό πνευματικό γεγονός για το νομό μας. Φιλοδοξία μας, να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από ανάλογες των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας μας. Ο προσκεκλημένος μας κ. Θανάσης Κουτρουβέλης αποτέλεσε το εχέγγυο γι’ αυτό.  
Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε όπου ο κ. Κουτρουβέλης υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο σε εκδηλώσεις με επίκεντρο τη Γεωμετρία και τα  όργανά της στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Τα σχόλια που αφιέρωσαν οι εφημερίδες ιδιαιτέρως κολακευτικά. Ο κ. Κουτρουβέλης μας έκανε την τιμή και μας παρουσίασε ένα μέρος από τα αυτά που κατεγράφησαν σχετικά στην Αθήνα. Του οφείλουμε ξεχωριστές ευχαριστίες.
 Το βακτήριον της Γεωμετρία, έλεγε η σχετική είδηση. Βακτήριο η Γεωμετρία;  Και ο Κίρκινος πάλι, ποιος ήταν αυτός; Είχε σχέση με την Κρήτη άραγε; Μια έκθεση «σπάνιων οργάνων σχεδίου και μετρήσεων» σε μια χώρα από την οποία απουσιάζουν παντελώς αντίστοιχα μουσεία και μάλιστα υπό τη σκέπη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και με τόσες διθυραμβικές αναφορές στον Τύπο ακούγονταν πολύ προκλητικά για την μαθηματική κοινότητα.
Τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς; Υποκρύπτονταν άραγε πίσω από τα κομψά και περίτεχνα σχεδιαστικά εργαλεία οι δίαυλοι καθόδου των διανοημάτων από το κεφάλι στο χέρι προκειμένου να μετα-σχηματιστούν σε Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία; Ή μήπως και η αντίστροφη πορεία; Για σκεφτείτε το, οι μαθηματικοί το ξέρουν: Ένας απλούστατος διαβήτης μ’ ένα φτωχό κανόνα να κρατάνε ανοιχτά προβλήματα χιλιάδες χρόνια και να βγάζουν τη γλώσσα στα μεγαλύτερα μυαλά της υφηλίου, αναδεικνύοντας έτσι, την αυστηρή αλλά και μεγαλοφυή απαίτηση του Πλάτωνα «μόνο με κανόνα και διαβήτη». Δεν είναι εδώ τα εργαλεία που κάνουν το μάστορα αλλά ο επιστήμονας που ανακαλύπτει και συνθέτει τα διανοήματα που παράγονται από αυτά, όπως στις μέρες μας θα πρέπει να γίνεται και με τα λογισμικά.
Η επιστημονική σκέψη να αναδύεται από τα σχήματα που προκύπτουν από την ελάχιστη δυνατή χρήση εξαιρετικά απλών εργαλείων. Η Ελληνική Μυθολογία είναι μακράν η ωραιότερη του κόσμου, και ποιος δεν το ξέρει. Ο μύθος εκτός του ότι είναι ωραίος «κρύπτει και νουν αληθείας», περιέχει καταστάλαγμα σοφίας. Τι μας λέει ο σχετικός; Πως ο ανιψιός του Δαίδαλου Κίρκινος (σήμερα υπάρχει αστερισμός στο σχήμα του διαβήτη προς τιμήν του), μαζί με το πρώτο ρομπότ της ανθρωπότητας, τον Τάλω, είναι οι υπεύθυνοι για το απλούστερο αλλά ισχυρότατο εργαλείο που ονομάζουμε διαβήτη.
Μετρήστε ότι είναι μετρήσιμο και ότι δεν είναι κάντε το μετρήσιμο και μετρήστε το, μας άφησε παρακαταθήκη ο Γαλιλαίος. Η επιστήμη, πραγματικά, στηρίζεται στις μετρήσεις. Επομένως, όπως παρατηρεί και ο Καθηγητής Θ. Τάσιος, τα μετρητικά όργανα κάθε κατηγορίας κείνται στη ρίζα του επιστημονικού ενεργήματος. Στην Τεχνολογία, πάλι, ανάμεσα στη σύλληψη και στην παραγωγή του προϊόντος, μεσολαβεί πάντοτε ένα σχέδιο. Μήπως όμως και οι Εικαστικές Τέχνες δεν εκφράζονται από μια ποικιλία σχεδίων; Που σας πάει το μυαλό όταν ακούτε για σχέδια; Καλά σας πάει στη Γεωμετρία.
Ο κ. Κουτρουβέλης που πήρε το λόγο στη συνέχεια με αφορμή τις εικόνες μιας σειράς ιστορικών γεωμετρικών οργάνων και σχεδίων έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή από το Βυζάντιο και κυρίως την Αναγέννηση ως τις μέρες μας με άξονα τα όργανα, τη Γεωμετρία και την Αστρονομία.

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΟΥΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρούστα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 λαϊκή συνέλευση με θέμα την δρομολογούμενη στους ορεινούς όγκους του Κρούστα εγκατάσταση αιολικού πάρκου από την εταιρεία «ELICA GROUP» του ομίλου Κοπελούζου- Σαμαρά. Η εταιρεία πρόκειται να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες σε όλη την Κρήτη συνολικής ισχύος 1000 MW.
Χάρτης με τα σημεία τοποθέτησης των ανεμογεννητριών

 Είναι η πρώτη λαϊκή συνέλευση που γίνεται στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Αγίου Νικολάου, και για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι του Κρούστα αποδείχθηκαν πρωτοπόροι στους αγώνες για την προστασία του φυσικού τους πλούτου και την διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Το πάθος και η αγωνιστικότητα κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε πάνω από τρεις ώρες, και με ένα ισχυρό ΟΧΙ ομιλητές και ακροατήριο διατράνωσαν την αντίθεση τους στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών  που θα προξενήσει σημαντική καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους.
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη συζήτηση    
Στη συνέλευση πήραν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Νίκος Καστρινάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχ. Σγουρός και Μιχ. Κερούλης. Οι ομιλητές ήσαν πάρα πολλοί και όλοι τόνισαν πως στηρίζουν τις ήπιες μορφές ενέργειας, αλλά με τρόπο που να μη καταστρέφεται το φυσικό ιστορικό και αρχαιολογικό περιβάλλον.
 Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Βάρδας. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου τόνισε ότι τέτοιες σημαντικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κ. Σαμπίνε Μπέκμαν, αρχαιολόγος, που ερευνά την περιοχή από την πλευρά της επιστήμης της την τελευταία δεκαετία. Τόνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν αρχαιότητες 4000 ετών, και υπήρχε ανεπτυγμένη κτηνοτροφία. Ακολούθως τοποθετήθηκε ο συνεργάτης και εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Αντώνης Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε ότι ο ιστός με τα όργανα των μετρήσεων για τον άνεμο θα παραμείνει στη θέση «Ξενογιώργη Κορφή» από 6 – 12 μήνες και εάν οι μετρήσεις είναι ικανοποιητικές, τότε μόνο θα προχωρήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου  κ. Εμμ. Συλιγάρδος δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης του ανεμολογικού σταθμού αφού προξενήθηκε ζημιά στο φυσικό περιβάλλον κατά την τοποθέτηση του. Σύμφωνα με πληροφορίες  έχει ήδη υποβληθεί μήνυση κατά της εταιρείας και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναστολής της άδειας.
Ο ιστός με τα ανεμόμετρα πριν  "πέσει"
Μίλησαν επίσης η Διευθύντρια πολεοδομικού σχεδιασμού κ. Σόνια Αλέξη, ο κ. Βασίλης Χατζηδάκης από τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» και πολλοί άλλοι. Στο τέλος συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα που, όπως ειπώθηκε, θα είναι μακρύς και δύσκολος και η οποία θα συντονίζει τις ενέργειες εις το εξής, όπως τη καθαίρεση του ιστού το απόγευμα του Σαββάτου 11.06.2011.
Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν με επιστολές και εκπροσώπους τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Αγίου Νικολάου, ενώ επιστολή συμπαράστασης απέστειλε και ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Επίσης αναγνώστηκε επιστολή της εταιρείας, όπου αναφέρεται ότι η άδεια για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου έχει χορηγηθεί με τη σύμφωνη γνώμη πληθώρας συναρμοδίων υπηρεσιών και παρακαλεί να ενημερωθεί για τις αποφάσεις της συνέλευσης.
 Με την ευκαιρία του ρεπορτάζ ανέβηκα στο δάσος του Κρούστα. Μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο  για τις καλαίσθητες, καλογραμμένες και σωστά τοποθετημένες πινακίδες με τα τοπωνύμια.      

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ 2011
Ο Μάΐος η Μάης είναι ο πέμπτος μήνας του πολιτικού έτους και ο ένατος του εκκλησιαστικού και έχει 31 ημέρες. Η ημέρα διαρκεί 14 ώρες και η νύκτα 10. Είναι ο μήνας των λουλουδιών και των στεφανιών, του έρωτα και της νεότητας, των εργατικών αγώνων, ο ομορφότερος μήνας του χρόνου. Το όνομα του οφείλεται στη Ρωμαϊκή θεότητα Μάγια, που προέρχεται από την Ελληνική λέξη Μαία (τροφό).
 Στις 21 του μήνα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων ενδόξων, μεγάλων, θεοστέπτων και ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.
 Υπάρχουν αρκετές δοξασίες και έθιμα για το μήνα, όπως το παραδοσιακό πρωτομαγιάτικο στεφάνι, που στολίζει την πόρτα ή το μπαλκόνι του σπιτιού, μέχρι να καεί στις φωτιές του Αϊ Γιάννη.
Η 1η  Μάη έχει χαρακτηρισθεί παγκόσμια ημέρα απεργίας. Είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα του 1886 στο Σικάγο, αλλά και στην Ελλάδα με την απεργία των καπνεργατών του 1936 στην Θεσσαλονίκη.
 Τυπικός ο φετινός Μάης, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα πέρα από τη  μέση θερμοκρασία που ήταν χαμηλότερη κατά 3 βαθμούς Κελσίου έναντι του περυσινού. Η βροχόπτωση ήταν 27 χιλιοστά και από 1η Σεπτέμβρη 2010 έως και 31η  Μάη 2011 έχουν σημειωθεί συνολικά 705 χιλιοστά βροχής.                     

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση  19 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 27,5 ελχ. 12,5ΣΧ.       ΥΓΡΑΣΙΑ:           Μέση 60%, μέγ. 91% ελχ. 29%ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ  :            27 mmΑΝΕΜΟΙ   :                        Εναλλαγή βόρειων και νότιων  μέγ ταχ. 52 km/h


ΗΜ. ΒΡΟΧΗΣ:              Τέσσερις (4)


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:              268 ΩρεςΒΑΡ.      ΠΙΕΣΗ:             Μέση, επίπεδο θάλασσας 1013 mb

Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από τον MeteoartΤριαντάφυλλα του Μάη